Anul acesta la WWDC au fost anuntate  Mac OS X Lion, iCloud si iOS 5, eveniment la care au participat o multime de dezvoltatori si, de la care, am aflat cateva informatii surprinzatoare.

Daca in 2008, pe vremea cand iOS era inca in Beta iar AppStore inca nu se lansase, 50% din participantii la WWDC faceau aplicatii pentru Mac, studiul de anul acesta arata ca doar 7% din totalul participantilor care fac aplicatii pentru iOS sunt interesati sa produca aplicatii pentru Mac.

Ba mai mult, cu toate ca Apple indeamna la crearea de aplicatii pentru Mac, prin integrarea AppStore-ului in OS X Lion, cifrele sunt optimiste si pentru celelalte plaforme: 47% din dezvoltatorii de la WWDC fac aplicatii pentru Android, 36% pentru RIM (Blackberry), doar 13% pentru Windows Phone 7, iar, in opinia dezvoltatorilor, Symbian si Web OS nu mai reprezinta nici un viitor.

De ce aleg dezvoltatorii sa faca aplicatii pentru iOS, chiar daca este foarte restrictiv? Pentru ca este o platforma simplu de folosit, intuitiva si monetizata foarte usor. Probabil, odata cu lansarea Mac OS X Lion, interesul pentru aplicatiile Mac vor creste cu cateva procente, insa suntem siguri ca dezvoltatorii vor continua sa faca aplicatii pentru unele dintre vandute si folosite  gadget-uri din lume: iPod, iPhone si iPad.