In mod foarte surprinzator am ramas impresionati pozitiv de ultima versiune de Internet Explorer 9 care a fost lansata sub forma de public beta acum cateva zile. Atat ca performante cat si ca design acest browser devine incetul cu incetul un concurent real pe piata browserelor si scapa, in sfarsit, de acel aer de invechit si inutilizabil pe care il purta de atatea versiuni.

Performante:

Totul, de la timpul necesar ca programul sa se incarce pana la procesarea video merge mai bine si raspunde mai repede la comenzi. Desigur asta in comparatie cu versiunile anterioare nu spune multe, dar aceasta ultima versiune depaseste in multiple privinte browserele concurente. Precum este la moda in acest moment IE vine cu accelerarea video 2D ( prin placa video) pornita din start. Nu numai atat dar in mod neasteptat implementarea aceasta depaseste concurenta reprezentata de Firefox in acest moment, iar performantele sunt superioare pe Internet Explorer decat pe Firefox 4 beta 5. Pe domeniul de procesare Javascript Chrome este inca pe primul loc in mod indiscutabil dar iata ca pentru locul 2 IE se afla umar la umar cu Firefox. Ambele browsere au fost optimizate in acest sens. In versiunea precedenta Firefox-ul avea nevoie de aproximativ 1200 ms pentru a completa un spider benchmark, iar cu primul beta si noul motor Jager Monkey acest timp se injumatatise. In aceleasi conditii IE se afla atunci in coada clasamentului timpul necesar depasind 3000 ms. Dar iata ca acum ambele browsere sunt in pragul de 400 ms si ne putem astepta ca si acest timp sa fie micsorat in versiunile finale. De asemenea aceasta ultima versiune reuseste un scor de 95 in Acid 3, ceea ce nu e 100% dar este ani lumina departare de acel 20 pe care cu greu il scotea IE 8.

In sfarsit, sentimentul per ansamblu este unul pozitiv, iar operatiile mici precum deschiderea unui tab nou, sau chiar a programului in sine necesita o perioada mult mai mica si browser-ul necesita mult mai putine resurse, chiar mai putine decat ultimul nightly Firefox.

Design, interfata, functionalitate:

Aici sunt foarte multe schimbari, iar noi le consideram pe toate ca fiind pozitive. Prima trasatura pe care o veti observa la noua interfata este cat de aerisit este totul. Fara meniuri inutile, fara bookmark-uri puse aiurea si fara cine stie ce add-on-uri ciudate, noua interfata ofera o pagina curata si aerisita cu o bara mica de adrese si cateva iconite discrete dar usor accesibile. Desigur cu doar doua click-uri puteti sa readaugati vechile meniuri si interfata inca reuseste sa metina acest sentiment de ordine si curatenie, dar integrarea cea mai buna cu desktop-ul si cu sentimentul pe care incearca browser-ul sa il transmita se realizeaza cel mai bine in absenta lor.

Functia de cautare a fost in sfarsit adaugata direct in bara de adrese, si puteti selecta motorul de cautare pe care il preferati. Pe masura ce scrieti vi se vor afisa in jos sugestii  atat din History-ul dumneavoastra cat si cele sugerate de motorul de cautare ( daca aveti aceasta optiune activata).

De asemenea pentru a face navigarea un pic mai frumoasa toate mesajele pe care ni le transmite browser-ul apar acum in partea de jos a programului si nu sus ca mai inainte.

O ultima dar mare, importanta si foarte utila schimbare este abilitatea de a trage un tab direct in bara de start ca pe o aplicatie separata. Odata acolo, cu click dreapta , puteti beneficia de jump list-uri si alte scurtaturi. Desigur nu merge pentru orice site dar sunt cateva importante precum Twitter sau Facebook unde acest feature va fi de ajutor tuturor.

Concluzie:

Desigur IE este inca in beta si ca urmare exista probleme. Un bug datorita caruia a trebuit sa rescriem un sfert din acest articol face versiunea beta sa fie inutilizabila pentru noi, dar suntem atenti si nerabdatori sa vedem versiunea finala – ce trebuie sa apara candva la sfarsitul toamnei si care promite ca vom sta un pic mai mult sa ne gandim cand alegem browser-ul principal.

Poze:

Desigur putem sa vorbim si sa incercam sa va descriem pana maine dar pozele ne scutesc pe noi de munca iar pe voi de plictiseala.

internet explorer 9 beta interfata
Noua interfata, curata si aerisita
internet explorer 9 jump list twitter facebook

Facebook si Twitter adaugate la bara de start si functionalitatea Jump listelor