Lansarea laptop-urilor mici și portabile, denumite neoficial “netbook” au dus, pe lângă o creștere a vânzărilor în acest domeniu, la un număr ridicat de abonamente de internet mobil.

Să vedem ce ne oferă primii doi operatori de telefonie mobilă din România.

Oferta

Vodafone ne propune cel mai mic abonament nelimitat la 10.71 euro. Acesta oferă viteze de până la 7.2Mbps pentru primii 2GB și 128Kbps după depășirea valorii. De cealaltă parte, Orange oferă la 11,9 euro aceeași viteză, aceeași limită. Practic, cele mai mici abonamente sunt identice în ofertă, Vodafone oferind un preț mai mic.

De aici se diferențiază un pic oferta, Orange-ul oferind limite de trafic mai mari (5GB, 10GB) la prețuri mai mari (17,85euro, 23,8euro) iar Vodafone limite de trafic mai mici(4GB, 8GB) dar și prețuri mai reduse (13,08 euro, 22,61 euro).

Ca oferte mai ‘speciale’  Vodafone ofera un abonament enorm de viteze de 21,6Mbps download, 5.7Mbps upload și 16GB trafic la 32.13 euro ( valabil numai în București. Orange ne oferă un abonament de 5.95 euro cu download de 7.2Mbps și trafic de 1GB dar fără mesaje scrise care sunt incluse în absolut toate celelalte abonamente indiferent de operator.

Performanțe

Am avut la dispoziție un modem de la Vodafone produs de Huawei, modelul K3520 și un model de la Orange produs tot de Huawei, modelul E160.  Abonamentul de la Vodafone este cel mic de 10.71 euro. Cel de la Orange, din păcate pentru relevanța acestui test, este unul de tip business dar care promite aproape aceleași performanțe.

Folosind testul de pe speedtest.net am obținut următoarele scoruri:

Orange pe serverul din Madrid- Down: 2.80Mb/s, Up: 0.35Mb/s, Ping: 144ms. Vodafone pe același server- Down: 1.11 Mb/s, Up: 0.31Mb/s, ping 210 ms;

Am făcut teste și pe alte servere, interne și externe, și am obținut rezultate similare.

Test Orange server Prague

Test Orange server Prague

Vodafone pe server din Praga

Test Vodafone server Praga

Softul preinstalat

Dacă din punctul de vedere al ofertelor și al dispozitivelor lucrurile sunt foarte asemănătoare, măcar dintr-un punct de vedere putem vorbi de diferențe clare: softul folosit pentru conectare. Folosind Windows 7 pe 32 biți, cu modemul Vodafone nu am întâmpinat nici o problemă în instalare și utilizare. De cealaltă parte, softul care se instalează direct de pe modem-ul Orange nu era compatibil cu Windows 7. Cerea tot timpul drepturi de administrator și, deși am reușit să-l instalez, nu am avut succes în a mă conecta. Culmea, conectîndu-mă folosind modemul Vodafone, am accesat site-ul Orange România, de unde am downloadat ultima versiune a softului compatibil cu Windows 7.

La avantaje, softul de la Vodafone punctează la capitolul design mai curat. Cel de la Orange are un avantaj în a selecta modul de conectare, 3G+/3G sau GPRS lucru care, cel puțin pentru mine, s-a dovedit foarte util forțând conectarea la 3G+ în loc de un mod mai slab în ciuda semnalului un pic mai slab.

Concluzii

E destul de greu să tragi concluzii atunci când nu faci o comparație “mere-cu-mere”. Abonamentul de la Orange are un avantaj incontestabil, fiind unul pentru persoane juridice, pe când cel de la Vodafone, testat de noi, a fost pentru persoane fizice.

Însă putem spune destul de clar, că ambii operatori oferă ceea ce promit. Cât de mulțumitoare sunt ofertele…depinde de necesitățile fiecăruia.

Din punctul nostru de vedere, pentru a face cea mai bună alegere trebuie luată în considerare puterea semnalului. Au fost zone în București unde pe Vodafone semnalul era slab, deci viteze mici, iar Orange-ul funcționa la capacitate maximă dar și vice-versa. Deci orice alegere faceți, cel puțin acum este la fel de bună – trebuie totuși să menționez că din discuțiile avute cu diverse persoane, cunoscute și necunoscute, am tras concluzia că au fost mai mulți cei nemulțumiți de internetul oferit de Orange comparativ cu cel de la Vodafone.

În rest, lucrurile sunt foarte asemănătoare: ambii operatori oferă modem gratuit pentru abonament pe 2 ani, oferă perioadă de testare de 15 zile etc.

Nota: prețurile sunt valabile in momentul editarii acestui articol, 30 Noiembrie 2009.