iOS 4.2

Dupa o intarziere de aproximativ 2 saptamani cea mai noua versiune a sistemului de operare Apple a ajuns in sfarsit pe telefoanele noastre. Inafara de functiile noi pentru iPad ( Multitasking, Foldere,Game Center etc) iOS 4.2 mai aduce cu sine abilitatea de a printa prin Wi-fi fara a fi nevoie de calculator, AirPlay adica posibilitatea de a stream-ui muzica, filme si poze catre Apple TV sau alte aparate compatibile si multe alte schimbari mici.

Exista o speranta ca aceasta versiune va normaliza complet performantele pe telefoanele 3G, dar in ciuda unor imbunatatiri mici nu vedem o mare diferenta. In acest domeniu schimbarile aduse de 4.1 par sa fie cele cu adevarat substantiale iar de anul viitor in mod realist ne putem astepta ca iPhone-ul 3G si iPod Touch-urile din aceeasi generatie sa nu mai fie suportate si updatate.

Un alt subiect unde suntem profund dezamagiti sunt noutatile cu care vine  – sau mai exact NU vine – sistemul de operare. Utilizatorii 3G nu primesc mare lucru, nici macar acel print ciuntit care momentan merge numai cu cateva imprimante HP.

Alte schimbari sunt abilitatea de a deschide .ics-uri ( fisiere pentru calendar) si de a raspunde la invitatii direct din Calendar, si mici modificari la aplicatia de e-mail si cateva setari. ATAT! Asta e tot ce primim in acest update. Nici macar cautarea pe pagina in Safari, care ar fi fost o aditie utila pentru toata lumea, sau macar noile sonerii pentru SMS si abilitatea de a le personaliza. Si nici macar acele 2-3 fonturi noi pentru Notes. Ar fi fost prea mult se pare..

iOS 4.2 +Jailbreak pe iPhone 3G

Dupa ce acum cateva ore s-a lansat redsn0w 0.9.6b4 cu tot cu noul Cydia si MobileSubstrate putem afirma ca avem un jailbreak complet. Din pacate desi aduce un plus de functionalitate telefonului ( + multitasking, imagini de fundal, etc) pare ca taxeaza resursele limitate mai mult ca niciodata. De mentionat aici e ca daca activati multitasking primiti si optiunea de printare. Dar recomandarea noastra este sa stati departe de multitasking si sa va bucurati de jailbreak ca in vremurile bune cu iOS 3.x . In acest fel va puteti bucura de beneficiile jailbreakului ( candva spre sfarsitul saptamanii utilizatorii 3G se vor bucura si de deblocarea de retea ) fara a deteriora prea mult performantele.

Altele

Cateva sugestii si indicii:

1) Jailbreak-ul este momentan in mare parte “tethered” – cu alte cuvinte daca aveti altceva inafara de iPhone 3G, modelele vechi de 3GS sau non MC Touch generatia a 2-a, de fiecare data cand reporniti aparatul va trebui sa o faceti cu el legat la calculator si cu redsn0w pornit. Daca aveti unul dintre modelele mentionate mai sus va puteti bucura ca si pana acum fara sa se fi schimbat nimic.

2) Cand faceti upgrade-ul de software in iTunes veti observa ca muzica de pe telefon a disparut; sau cel putin asa sustine telefonul/aparatul. Ceea ce trebuie sa faceti este sa dati play in iTunes la ceva de pe telefon apoi sa dati Sync. Veti observa ca sincronizarea dureaza foarte putin deoarece melodiile nu mai trebuiesc copiate inca o data ci doar refacute adresele de memorie.

3) Daca nu aveti nevoie neaparata de Jailbreak recomandam sa-l evitati si sa ramaneti la OS-ul de baza, incat chiar si un jailbreak “curat” ( fara multitasking si tot restul) scade performantele telefonului.