De aproximativ 2 zile a aparut noul sistem de operare pentru iPhone/iPod Touch/ iPad, proaspat redenumit iOS. Aceasta ultima versiune aduce cu ea multe schimbari unele mai interesante ca altele. Acest review are in vedere numai o parte din acestea, iar pentru o lista mai explicita va recomandam articolul nostru anterior.

Am instalat ieri noul sistem de operare si pana astazi am avut ocazia sa testam cam toate noutatile. Dar exista o mica intriga la mijloc si anume ca am facut si Jailbreak, iar schimbarile sunt majore; asa ca acest articol va fi impartit in doua: prima parte, schimbarile normale fara jailbreak iar partea a doua noutatile de care ne bucuram atunci cand facem si jailbreak.

Dar sa incepem cu inceputul. Noutatile fara Jailbreak:

De mentionat de la inceput este faptul ca de data aceasta iTunes-ul face un back-up exhaustiv al telefonului salvand nu numai informatiile obisnuite dar si toate informatiile diferitelor aplicatii, ba chiar si starile lor in momentul back-up-ului ( a salvat un joc in stare de pauza). De asemenea de mentionat este ca instalarea oficiala a dat eroare prima data si a trebuit sa reluam procesul, motivul fiind necunoscut.

Dupa aproximativ 45 de minute am terminat cu instalarea si am fost intampinati de noiile iconite de pe ecran. Prima diferenta fiind exact aceasta, iconitele aplicatiilor Apple sunt facute pentru rezolutia noului telefon si astfel arata mult mai clar inclusiv pe cel vechi.

 • Din categoria schimbarilor mai importante, mentionam prezenta folderelor, adica un mod mai bun de a organiza aplicatiile. De asemenea automat s-au vazut cateva imbunatatiri in viteza de raspuns si randare a browser-ului Safari ( Acid 3 test cu 100% ), desi nu am gasit informatii exacte despre ce schimbari s-au petrecut “sub capota”. Alte schimbari la Safari sunt introducerea de foldere la Bookmarks, si sugestiile live cand scrii un termen de cautat.
 • O schimbare asemanatoare este la cautarea cu Spotlight unde la anumiti termeni ti se da posibilitatea sa cauti direct pe Wikipedia sau pe Web.
 • In domeniul muzicii ai acum posibilitatea de a creea, salva si sterge playlist-uri direct de pe telefon.
 • La poze, acum poti selecta cate doresti si sterge, trimite pe mail sau copia ( dar maxim 5 in aceste ultime doua cazuri). De asemenea pe un Mac le poti sorta in functie de fete sau locuri. De asemenea ai posibilitatea sa le vezi pe harta pentru pozele care au Geo-tagging. Dar intre noi fie vorba, desi iti gaseste zona aproximativa ( cateva strazi distanta) in care ai facut poza nu iti gaseste niciodata locatia reala.
 • Ai 5x zoom digital atunci cand faci poze daca atingi de doua ori ecranul, dar desigur calitatea este aceea a unui zoom digital.
 • Auto-corectorul a fost innoit cu un dictionar si puteti adauga chiar propriul dumneavoastra dictionar care va corecta si recomanda cuvinte.
 • iBooks, desigur. Puteti descarca gratis aplicatia de pe App Store. Desi la prima incercare am avut mari probleme cu ea, aproape blocand telefonul – cum tipam ieri pe Twitter – la a doua incercare aceste probleme par sa fi disparut, iar aplicatia in sine ne-a impresionat, desi eram sceptici. ( PS: Daca faceti Jailbreak si aveti multitasking iBooks nu merge deloc bine cand sunt alte aplicatii deschise )

Pdf in ibook iOS4

 • Aplicatia de e-mail e mai buna, din perspectiva Inbox-ului unificat, si a mesajelor aranjate in “threads”, dar precum spuneam mai demult aceasta aplicatia va fi mereu modesta.

Mailul in iOS4

 • Si toate luate in considerare telefonul pare ca se misca ceva mai bine, mai ales cat timp nu este plin cu muzica, sistemul fiind optimizat in acest sens.

Mai sunt desigur si alte schimbari mici, precum afisarea numarului de caractere scrise intr-un SMS, dar o lista prea lunga in acest sens este inutila, aceste noutati neadaugand si functionalitate.

Iar acum marile schimbari in urma jailbreak-ului:

 • Multitasking! Da, merge si merge foarte bine. Adica aveti posibilitatea sa schimbati intre aplicatii fara sa iesiti din ele si fara sa pierdeti unde erati. Dar totusi este nevoie de doua mentiuni: 1)Implementarea corecta si completa a acestui element depinde foarte mult de implementare API-urilor necesare in aplicatie. Pe scurt nu toate aplicatiile vor suporta asta. 2) Desigur ca pe un iPhone 4 , la 1ghz procesor si 512 ram nu te mai gandesti la toate aplicatiile lasate deschise deoarece nici nu le simti. In schimb la cei 128 ram ai nostrii daca lasi prea multe aplicatii deschise incepe sa se simta. De aceea recomandam ca ocazional sa mai inchideti din ele, intrand la bara de aplicatii si tinand apasat pana incep sa vibreze iconitele apoi apasand pe liniuta rosie care apare.
 • Schimbarea background-ului ( imaginii de fundal). Simplu si direct nimic de mentionat aici.
 • O schimbare mica dar care fara jailbreak nu o aveti, afisarea starii bateriei in procente.
 • Abilitatea de a conecta telefonul la tastaturi prin bluetooth.
 • Noile butoane de controlat iPod-ul. Cand dati dublu click pe Home, la bara de aplicatii daca dati in dreapta cu degetul, veti vedea noile butoane.
 • Abilitatea de a bloca orientarea ecranului in “portret” sau “panoramic”. Este butonul gri de langa cele pentru controlul muzicii de mai sus.
 • O schimbare negativa aici datorata jailbreak-ului este prezenta unei mici intarzieri de aproximativ 2 secunde intre momentul cand primesti un telefon si momentul in care suna si afiseaza numele celui care te suna. Daca vreti poate fi comparat cu intarzierea cand folositi hands-free intre momentul opririi muzicii si cel in care puteti raspunde.
 • De asemenea un avertisment: Springboard/ Winterboard nu merge (inca) cu multitasking si daca il instalati va strica totul iar telefonul va rula in safe mode pana dezinstalati pachetele.
 • LE: Inca doua probleme de mentionat aparute ulterior: 1) Dupa ce faceti jailbreak se poate sa nu mai mearga internetul de la Orange. In acest caz problema se rezolva usor cu un update la APN de aici. 2) Tethering-ul nu mai merge, iar noua ne-a disparut inclusiv optiunea din Settings si inca nu am gasit o rezolvare.

Un singur lucru, de altfel important ar mai fi de adaugat si anume comportamentul bateriei: admirabil. Cu tot cu multitasking si celelalte noi elemente bateria tine la fel de mult ca si mai inainte.

Cam acestea ar fi marile schimbari. Mai sunt si altele ” sub capota” dar si unele pur estetice ( de exemplu cum se vede meniul de adaugat o noua persoana la contacte). In continuare aveti doua poze, una cu bara de aplicatii de multitasking iar cealalta cu butonul de blocat orientarea ecranului ( in chenar rosu) – a se observa si imaginea de fundal personalizata.

iOS4 Multitasking 3GButon blocare ecran iOS4 3G