Am așteptat cu toții marele eveniment de astăzi din San Francisco unde Steve Jobs anunță cel mai important produs creat vreodată de el.

Se pare că zvonurile au fost adevărate iar Apple a scos un fel de tablet pc. Din multitudinea de denumiri, Apple a ales iPad (personal preferam iTablet).

Dispozitivul arată în primul rând ca un iPhone gigantic. Are un ecran IPS de 9.7″ evident multi-touch. Are un procesor propriu de 1GH numit A4. Sistemul de operare este o versiune un pic diferita față de cea de la iphone-ul actual. Ar mai fi de menționat Wi-fi n, Bluetooth 2.1 EDR, compas si accelerometru.

Din păcate pana acum nu sunt surprize deloc. Design-ul este foarte asemănător cu iPhone-ul. De fapt, toate aplicațiile de pe iPhone merg si pe iPad. Același lucru se aplică și la cele care nu merg: mă refer aici la flash plugin pentru site-uri care nu e disponibil nici pentru iPad.

Cu ce vine totusi nou?

– iTunes Store vine direct integrat

– Youtube si Youtube HD

– iBooks – varianta Apple la dispozitivul Kindle de la Amazon – cărți în format digital

– iWork – suita office: este varianta Apple, la Microsoft Office, pentru Mac-uri; are o interfata schimbata special pentru iPad si cateva functii speciale

Mai are cateva periferale dintre care vreau sa amintesc doar : dock-ul cu tastatura.  Da in mod absolut redundant si cretin ce poti sa mai conectezi la iPad ..este o tastatura. Desigur daca ne gandim ca ecranul e prea mic si tastura digitala nu iti permite sa scrii cu ambele maini dintr-o data ne dam seama ca periferalul acesta devine util.

Din pacate ( precum am prezis)  prezentarea a fost o mare dezamagire. Nu are multitasking, nu are notificari, nu are posibilitatea de a suna de pe el chiar si cu 3g-ul. Preturile sunt extraordinar de mari dupa parerea noastra, cel mai ieftin 499$  ( 16GB cu Wifi) ,cel mai scump 829$ ( 64GB Wifi + 3G).

“Un aparat nou, magic si revolutionar.” Asta a fost descrierea lui Steve Jobs despre iPad. Din pacate pentru el nimeni nu a fost de acord, si asta s-a vazut in momentul prezentarii cand actiunile Apple au scazut cu aproape 3%, stablizandu-se ulterior.

Singurul lucru care ne place la dispozitiv este autonomia foarte mare de până la 10 ore cu Wi-fi (deși rămâne de văzut dacă cifrele vor fi confirmate de utilizatori) și probabil ecranul care este de bună calitate deși nu credem ca este cel mai bun pentru a citi cărți întregi.

Voi ce părere aveți?

iPad