Astazi dimineata m-am distrat enorm. Cei ce ma cunosc, sau cei care citeau blogul in engleza stiu ca nu sunt fan Apple. Cum as putea sa fiu fanul unei companii care traiesc in propria lor lume, paranoici si care incearca sa faca produsele atat de simple incat prostesc utilizatorul?

Dar ce am citit in aceasta dimineata a fost probabil unul dintre cele mai amuzante lucruri pe care le-am auzit pe domeniul It/Mobile. Acum cateva zile Electronic Frontier Foundation, au depus o cerere la oficiul ce se ocupa de Copyright in SUA ,cerand ca jailbreak-ul iPhone-urilor sa fie legal. Jailbreak inseamna practic modificarea anumitor parti de cod din sistemul de operare de pe iPhone pentru a permite instalarea oricarei aplicatii compatibile, nu doar celor cumparate de pe App Store-ul Apple. Argumente in favoare acestei idei sunt foarte multe si inteligent expuse. Argumente impotriva sunt cateva , din care doar foarte putine au vreo baza reala.

In schimb argumentul cu care a sarit Apple sa combata aceasta propunere ..este INCREDIBIL. iPhone-urile care sunt astfel modificate ..ar putea fi un pericol pentru ..SECURITATEA NATIONALA. Da..ati citit corect …si da ..nici noua nu ne-a venit sa credem. Urmeaza intrebarea logica ..CUM? Pai cei de la Apple au explicat asa : Aceste aparate, odata hackuite pot fi folosite pentru a hackui/virusa/distruge turnurile de semnal. Si prin asta pot periclita securitatea tuturor. Un alt mod de atac ar fi modificarea unei parti de cod incat turnul sa nu mai recunoasca numarul si telefonul astfel ascunzandu-se identitatea utilizatorului. Cei de la Apple au fost foarte perspicace observand ca un distribuitor de droguri s-ar folosi foarte lesne de acest lucru si astfel ar ingenunchea societatea moderna si capitalista.

Ceea ce echipa legala de la aceasta firma nu s-a asteptat e ca exista si oameni cu IQ-ul peste 40 care vor reveni cu argumente inteligente. De ce un terorist, distribuitor de droguri, membru KGB, Osama Bin Laden sau toti cei care vor distruge lumea prin intermediul iPhone-urilor s-a sinchisi de legalitatea actiunilor sale? Sau daca prin legalizarea acestei modificari s-ar deschide poarta spre armageddon atunci ce se intampla cu cele peste 1 milion de iphone-uri care deja au fost hackuite? Sau si mai interesant ..daca iphone-ul este atat de periculos, si poate fi hackuit si la ora actuala dupa ce te uiti 2 minute pe youtube sa vezi cum, de ce congresul SUA si parlamentele celorlalte tari nu l-ar interzice permanent sub pedeapsa cu moartea? Dar daca iPhone-ul care totusi este plin de limitari in executarea codului poate face asa ceva ..va dati seama ce s-ar putea face cu un telefon pe care ruleaza sistemul Google Android care este open source? Mai ales in primele zile cand un bug permitea utilizatorului sa ruleze cod chiar de pe desktop ?

Inca o data cei de la Apple se fac de ras, incercand sa faca legea sa le protejeze afacerea, bazandu-se pe faptul ca cei din aceea comisie nu vor putea trece de tot jargonul tehnic si le vor da crezare imediat. Si inca o data internetul, bloggerii si toata comunitatea isi dovedesc imporanta crescanda pe care o au.