S-a incheiat prima zi de IT Fest si iata cum s-a desfasurat. In jurul orei 15:00 ne-am strans cu mic cu mare, cu studenti, cu sponsori, cu parteneri media si cu organizatori in facultatea de cibernetica din cadrul ASE, am luat locuri in sala, care a fost dealtfel aproape plina si ne-am pus pe prezentat – ei si ascultat – noi.

Am inceput cu Bit Defender si speaker-ul lor Catalin Cosoi ( Head of online threats @ BD)  care ne-a expus “pe scurt” o parte din problemele de securitate de pe internet, de unde vin ele, de unde vin atacurile si nu in ultimul rand ne-a dat cateva sfaturi si aplicatii pentru a ne apara mai bine. Discutia s-a orientat in mare parte pe Social Media si retele sociale – desigur de baza aici fiind Twitter si Facebook. Subiectul este vast si interesant iar noi am atins de-abia varful, dar il vom dezvolta un pic intr-un articol despre securitatea pe FB tot in aceasta seara.

Au urmat cei de la Zitec care ne-au vorbit despre CMS-uri ( Content Manangement Systems), despre ce ar trebui sa avem in vedere cand ne alegem unul ( fiabilitate, adaptabilitate, etc ), despre open source vs closed systems si nu in ultimul rand ne-au propus, si suntem de acord cu ei, ca de fiecare cand ne orientam in aceasta piata sa privim totul ca pe o investitie pe termen lung si abia apoi sa decidem ce varianta ni se potriveste si daca isi merita “pretul” – in termeni efectiv monetari sau in cazul open source investitia de timp  si energie. Exemplul lor a fost evolutia proprie plecand de la un CMS facut in interiorul firmei , inchis si trecand apoi la Drupal un CMS open source cu o comunitate activa si vasta in spate.

De mentionat ca cei de la Zitec demareaza un proiect de internship pe durata 31 ianuarie ( 2011) – 29 aprilie cu un program destul de lejer ~ 4h/zi ( in functie de programul fiecaruia). Pentru alte detalii si aplicatii ei asteapta mailurile voastre la hr@zitec.ro .

In final seria de conferinte s-a incheiat cu prezentarea celor de la Mobile Monday Romania. Mobile Monday reprezinta o comunitate internationala de dezvoltatori pe domeniul platformelor mobile ( telefoane). Fiind o comunitate globala al carui scop este inovatia MoMo organizeaza peste 800 de evenimente anual iar scopul lor declarat este de a pune micii antrepenori si dezvoltatori in contact cu o comunitate vasta in care ideile lor pot fi ascultate, apreciate, dezvoltate si nu in ultimul rand unde pot gasi investitori. In aceasta calitate MoMo Romania organizeaza un eveniment pe data de 13 decembrie dar despre el va povestim in urmatorele zile.

Maine la ora 10 incep prezentarile de proiecte si concursul efectiv. Programul mai detaliat il gasiti aici. Noi vom fi  acolo si va povestim ce se intampla in continuare, care sunt cele mai interesante proiecte si eventual interviuri cu castigatorii concursului.

Poze si probabil slide-uri ale prezentarii de azi un pic mai tarziu cand colegul Dragos se intoarce de la Wurbe @ Adobe.