Ieri a fost inca un eveniment Apple, cel pe care toata lumea il astepta si despre care toata lumea stia ca va fi acum la inceputul toamnei pentru lansarea noilor iPod-uri. Despre iPod-uri va vorbi colegul meu. Odata cu acestea Apple a lansat si noul iTunes 9 si un update pentru sistemul de operare al iPhone-urilor si al Touch-urilor iar de acestea ma ocup eu.

iTunes 9.0

Versiunea 9.0 contine probabil cele mai mari schimbari pe care le-a suferit programul in ultimele editii. Nu va imaginati ca ar fi ceva spectaculos, chiar deloc dar exista cateva feature-uri bune.
[Illuminatus: Eu sunt de parere ca a inceput sa fie din ce in ce mai plin de lucruri inutile…adica 100MB pt itunes + quicktime? Ca sa ascult muzica si sa o transfer pe ipod/iphone? ]

In primul rand interfata programului este un pic schimbata acesta devenind mai organizat si mai usor de folosit. Noi totusi suntem dezamagiti ca inca trebuie sa il folosim.

Un alt feature chiar util de data aceasta se refera la modul de a face sincronizarea cu telefonul sau iPod-ul. Acum exista multe setari in plus pentru organizarea muzicii pe telefon, si chiar un mic manager de aplicatii.

AppStore-ul a suferit si el cateva transformari. In afara de faptul ca acum se pot cumpara si Tonuri de apel ( Ringtones), a aparut un feature incredibil de util, mai ales din punctul de vedere al unui mic developer de aplicatii iPhone. Iar Apple ii sunt datori vanduti lui MG Siegler de la TechCrunch care inca de la inceputul lui Iunie sugera ideea de a incorpora sistemul Genius in AppStore. Sistemul Genius analizeaza preferintele si playlist-urile celor care accepta acest lucru si bazandu-se pe aceste informatii creeaza liste noi pe care le sugereaza altor utilizatori. Acelasi lucru se va intampla de acum incolo si in cazul aplicatiilor: va analiza care programe au fost deja instalate si in functie de ele va face recomandari.

Alte feature-uri mai mult sau mai putin utile sunt iTunes LP si iTunes Extras. LP pentru muzica si Extras pentru filme, ambele prezinta utilizatorului un ‘behind the scenes look’ asupra albumelor sau filmelor pe care le-au cumparat. Mai includ, versuri, filmulete speciale, poze cu artistii. Practic sunt acele carticele pe care le primesti cand cumperi un CD de colectie.

Desigur mai sunt si alte feature-uri dar sunt destul de mici si destul de neinteresante. Ce as vrea sa mai mentionez e ca spre fericirea mea noua versiune pare sa se miste ceva mai bine pe Windows. Adica il folosesc de o ora si inca nu m-am enervat prea tare ceea ce e in sine o realizare.

OS 3.1

Noua versiune de sistem de operare  pare sa nu aduca nimic revolutionar ci doar sa aseze lucrurile mai bine. In primul rand sunt introduse toate feature-urile noi pe care le-am mentionat si la iTunes. Cum sunt sincronizate datele, Genius pentru appStore, suport-ul pentru descarcarea de Ringtones din iTunes ( teme de apel) etc. De asemenea au mai introdus Anti Phishing-ul pentru Safari ( care de fapt trebuia introdus inca din 3.0 ). Au rezolvat cateva probleme cu unele aplicatii care nu aratau corect, si cu conectarea la retele de wifi atunci cand bluetooth-ul era deschis. In rest nimic nou si nimic de interes. Cel putin nu pentru iPhone-uri, dar aici ii dau cuvantul colegului meu.

Addendum: Ni s-a adus la cunostinta faptul ca iTunes 9 implementeaza JumpList-urile in Windows 7 dar are si o metoda noua de organizare a fisierelor media. Pentru activare: File -> Library -> Organize library -> Upgrade to iTunes Media organization.