iphone 3.1.3 blackrain jailbreak

Se pare ca aceasta intrebare rezoneaza cu publicul romanesc asa ca ne-am decis sa ii dam un raspuns.

Ce este?

Jailbreak este numele generic dat unui cumul de procese reversibile prin care se permite rularea unui cod extern pe un iPhone, iPod Touch sau iPad. Tradus in limbaj uman este hack-ul care permite rularea altor programe, nu doar a celor permise de Apple. Tot prin intermediul jailbreak-ului se permite un nivel foarte mare de personalizare a aparatului care altfel nu e permis ( instalarea de teme, editare a sunetelor de sistem, teme pentru aplicatii etc).
Jailbreak-ul nu trebuie confundat cu deblocarea SIM ( unlocking) – proces prin care telefonul accepta orice SIM din orice retea- sau cu activarea ( hacktivation)- activarea SIM- ului in retea, ca in momentul activarii unei noi cartele. Aceste procese sunt complet separate chiar daca ultimele doua necesita ca telefonul sa fi fost jailbroken in prealabil.

Cum se realizeaza?

Exista o multime de programe pentru a face asta in functie de ce model de aparat aveti si ce versiune de iOS este instalata pe el. Noi recomandam folosirea programelor scoase in mod oficial de Dev Team avand cele mai elegante solutii si programele cele mai usor de folosit. In plus ei exploateaza vulnerabilitati adanci, direct din hardware unele, in asa fel incat nu se pot “astupa” cu un patch usor de la Apple.

Beneficii

Beneficiile sunt evidente. In primul rand jailbreak-ul este necesar pentru a debloca telefonul din retea. In al doilea rand prin Cydia – program ce se instaleaza odata cu jailbreak-ul – puteti instala multe aplicatii sau teme care nu au fost aprobate de Apple si pe care altfel nu le-ati putea folosi.

Dezavantaje

Nu prea sunt. Cum am spus procesul este complet reversibil printr-un simplu restore din iTunes. Singurele dezavantaje reale pot aparea in momentul in care faceti jailbreak-ul procesul blocandu-se uneori iar dumneavoastra sunteti nevoit sa-l reluati sau sa faceti restore.
De asemenea Cydia, programul mentionat anterior, merge greu iar fara o conexiune wifi nu va merge aproape deloc.

Este legal?

Da! Au existat incercari in State ca acest proces sa fie scos in afara legii dar curtea de judecata a dat verdictul ca procesul este perfect legal atat timp cat nu foloseste cod aflat in proprietatea cuiva.

Afecteaza garantia?

Toate sursele oficiale vor spune ca da. Realitatea este in schimb alta. Cum procesul este perfect reversibil cu un simplu Restore nu se poate sti daca acesta a fost sau nu jailbreak-uit anterior. Deci nu.

Nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect? Lasă un comentariu.
Dacă vrei să citesti și alte ghiduri, sau ai o întrebare despre alt subiect poți să vizitezi pagina aceasta și să ne scrii. Întrebarea ta poate va fi la baza unui viitor articol sau podcast.