jolicloud

Jolicloud este un sistem de operare pentru netbook-uri, cvasi-dependent de internet. Are o interfata draguta si promite multe, dar sa vedem de ce este cu adevarat in stare.

Despre…

Jolicloud este ( supriza!) bazat pe Linux, mai exact bazat pe Ubuntu, si mai exact Ubuntu 9.10. Teoretic este optimizat pentru netbook-uri si calculatoare cu hardware mai slab si cu un consum de energie care se doreste a fi limitat. Se foloseste de pachete Chromium pentru aplicatii web ( webapps) si Wine pentru aplicatii exclusiv Windows. Prima impresie a fost pozitiva, un sistem ergonomic cu o interfata “lucioasa” ni se parea ceva ce merita incercat, ca potential inlocuitor de Windows 7 Starter, mai ales ca varianta beta a primit multe review-uri pozitive.

Instalarea/ Dezinstalarea:

Ultimul lucru pe care mi-l doream era sa stau sa fac stick-uri bootabile, sa formatez partitii si tot asa, mai ales pe un netbook care am nevoie sa fie stabil si rapid, nu incarcat si cu 6 sisteme de operare, 20 de partitii si 3 boot managere care sa creeze conflicte.  Si la acest capitol Jolicloud sta excelent. Se instaleaza in mai putin de 15 minute direct in Windows ca orice aplicatie obisnuita. Nu trebuie sa stai sa faci partii sau sa ai grija de alte asemenea probleme care iti ocupa timpul. Si la fel se si dezinstaleaza, din Programs and Features ( Vista/Seven) sau Add Remove Programs (XP) – desigur pentru doritori, exista imagine bootabila pentru flash stick si nu e mare greutate sa o utilizezi.

Interfata:

Desi imaginile originale pe care le-am vazut m-au impresionat prin simplitate si eleganta trebuie sa recunosc ca momentul utilizarii in sine m-a dezamagit. Interfata este intradevar simpla dar atat. Nivelul de personalizare este foarte limitat si privitul aceluiasi tip de interfata pentru mai multa vreme face experienta foarte monotona. Ecranul este impartit in 3 coloane: partea stanga categoriile de aplicatii, partea centrala- partea functionala in care vezi efectiv aplicatiile, le pornesti si le folosesti iar partea dreapta rezervata pentru navigarea prin hard.

Compabilitatea:

Gandul original a fost ca voi folosi acest sistem usor, eficient in salvarea energiei avand majoritatea programelor de care am nevoie direct ca pachete de Linux si ca pot folosi Wine-ul pentru acele aplicatii Windows de care nu ma pot despartii, Office de exemplu. Din pacate nu a fost chiar asa. Ideea din spatele Jolicloud-ului este sa foloseasca multe webapps cu chromium dar din pacate majoritatea sunt sub asteptari. Inclusiv cu Skype-ul am avut mici mari probleme. Aplicatiile direct pentru Linux, sunt si nu sunt precum se stie, ca sa nu mentionez ca au instalari ciudate. Si nu ma refer la linii de comanda sau alte asemenea, sunt foarte obisnuit cu acestea, ci instalari ciudate chiar si pentru utilizatori linux. Ca sa nu mentionez ca multe astfel de pachete nu recunosc Jolicloud-ul , si trebuie editate mici portiuni incat sa-l vada ca Ubuntu.

Apoi cu Wine e o discutie si mai trista. De acord, unele aplicatii merg surprinzator de bine, dar majoritatea nu, trebuie cautate anumite versiuni, trebuie iarasi cautate anumite pachete in plus, etc. Office-ul 2007 a mers fara probleme cu exceptie celor 5 minute care erau necesare pentru a se incarca. In schimb Y! Mess nu a mers deloc, nici multe aplicatii care aveau nevoie de conexiune la internet ( chiar si cu micul hack care ar fi trebuit sa rezolve problema).

Un subiect aparte aici il prezinta conectivitatea la internet. Desigur Wifi-ul a mers fara nici o problema dar din pacate nu suntem mereu in arie de acoperire si ca urmare eu folosesc atat Vodafone Mobile Internet cat si tethering prin iPhone de la Orange. Desigur iPhone-ul foloseste Apple Mobile Device Driver pentru a fi recunoscut iar cum acest driver nu exista si probabil nu va exista niciodata pentru Linux, optiunea este invalida din start. Ramane Vodafone. Prima impresie a fost ca ma voi putea folosi de el fara probleme incat teoretic ai setari preconfigurate chiar pentru acest aparat, la network options. Problema e ca sistemul de operare nu vedea stick-ul ca fiind receiver 3G. Pierzand aproximativ 6 ore cu aceasta problema, incercand diferite abordari pot sa va spun ca a fost imposibil sa fac acest stick sa mearga ( desi sunt cativa care spun ca au reusit … dar pe Ubuntu. Pe jolicloud intra in conflict cu sistemul. )

Bateria si Incheiere:

Marele beneficiu pe care il asteptam de la acest sistem este o durata lunga de viata a bateriei. Din pacate s-a dovedit a fi un vis fals. Pe setarea On demand , care este echivalentul lui Balanced din Windows am atins 3 ore de utilizare dupa care netbook-ul s-a stins. Cifra este exact aceeasi cu ceea pe care o obtin pe Windows, dar fara posibilitatea de a ma folosi de toate aplicatiile de care am nevoie.

Speranta pe care o aveam legata de Jolicloud s-a dovedit a fi neintemeiata, sistemul este departe de a fi un “game-changer” si in numai doua zile m-am intors inapoi la Windows Starter cu toate defectele sale. Un fapt bun ramane totusi, Jolicloud s-a dezinstalat la fel de repede si de usor precum s-a instalat ( dar in Windows am fost nevoit sa reinstalez Vodafone Mobile Suite care disparuse).  Pentru cei care totusi doresc o alternativa la Windows, as recomanda versiunea Ubuntu Netbook Remix care este gratis si are in spate o comunitate vasta.
jolicloud-screenshot