Astăzi Kaspersky, unul din liderii de pe piața soluțiilor de securitate a lansat noile sale programe pentru utilizatori. “Kaspersky Antivirus 2010” și “Kaspersky Internet Security 2010”. Noi vă prezentăm primele impresii legate despre KIS așa cum este prescurtată aplicația.

Ce schimbări sunt?

În primul rând, sunt multe schimbări la nivel de interfață

schimbari la fata
schimbari la fata

Probabil că s-a incercat ca informațiile importante să poată fi vizualizate în prima pagina, categorizate sub tab-uri. În momentul în care umblii la setări, sau vrei mai multe detalii ești bombardat cu o grămadă de informații pe pixel pătrat de te iei cu mâinile de cap. Pare o tentativă de a mulțumi și publicul mai puțin priceput (cu pagina principală) dar și publicul mai pretențios.

Ce este nou?

Printre noutățile apărute enumerăm:

  • Safe Run Mode: permite rularea aplicațiilor sau vizualizarea site-urilor intr-un mod securizat, asemănător sandbox-ului
  • Kaspersky Toolbar: toolbar pentru browsere pentru a verifica url-urile și a le compara cu o bază de date pentru a împiedica furtul de date dar și infectarea
  • Game Mode: în timpul rulării jocurilor sunt suspendate toate notificările, scanările și updatarile pentru a nu sacada sistemul
  • IM Antivirus: deși site-ul nu menționează, eu nu îmi aduc aminte să fi fost prezent și in ediția anterioară
tehnologiile integrate

tehnologiile integrate

Incă un toolbar?

Așa m-am gândit și eu prima dată când am văzut. Nu imi plac deloc aceste toolbar-uri din simplul motiv că reduc spațiul dedicat afișării paginilor web. De data asta insă este vorba doar de două iconițe dintre care una care te atenționează ca adresele web sunt verificate, iar alta care permite accesul ușor la tastatura virtuală, găselnița celor de la Kaspersky pentru a neutraliza eficacitatea keylogger-elor. Aceste doua iconițe apar în partea dreapta a bărei de căutare deci nu incomodează mult, poate chiar deloc. Atat la Firefox cât și la IE au apărut aceste iconițe, excepție făcând Chrome

Dar consumul? Cât e domne consumul?

Din păcate tendința în industria IT este ca la fiecare versiune nou aparută a aceluiași program acesta să aiba un kit de instalare mai mare, să ocupe mai mult spațiu pe disk și să ocupe mai multă memorie în timp ce rulează.

Din fericire, vin cu vești bune. Inițial chiar eram în stare de șoc când am deschis Task Manager-ul și am observat că aplicația despre care vorbim aici ocupă uimitor 17,5MB. O cifră care pur și simplu m-a uimit. Dar să nu uităm ca trebuie să vedem procesele tuturor utilizatorilor. Astfel avem un avp.exe al utilizatorului meu care ocupă în acest moment 17,7MB și un avp.exe al utilizatorului “System” care ocupă acum 10,7 MB.

Tragem linie, adunăm și obținem cifra de: 28,4MB ocupați de KIS. Ținând cont că un NOD32, renumit pentru resursele puține pe care le consumă are o cifră de aproximativ 30MB pot spune că rezultatul e foarte, foarte bun.

Cam acestea ar fi primele concluzii legate de noul Internet Security de la Kaspersky.

De menționat că a fost instalat pe Windows Vista Home Premium 64-biti.

Solutii Kaspersky de la eMAG

[UPDATE]: Am luat un stick cu un fișier infectat. Introdus intr-un calculator cu NOD32. L-am pus să fie scanat, a fost indentificat dar nu aveam nici o opțiune. E drept insă, a fost neutralizat. Apoi, același stick, introdus pe calculator cu KIS 2010. În momentul când introduci un stick, ai 3 opțiuni: scanare completă, scanare rapidă sau fără scanare. Am selectat scanarea rapidă, a identificat același fișier, l-a șterș și i-a facut backup de unul singur.