Lenovo IdeaPad Gl550L este un laptop cu ecran de 15.6 inchi, low-end, orientat pentru utilizatorii office/business. Mai exact este un aparat la un pret foarte accesibil, cu performante mai slabe dar ideal pentru a-ti organiza documentele, a te plimba pe internet si a-l folosi la locul de munca.

Inițial, când ne-am apucat să scriem acest review, intenționam să facem un articol destul de dur și aspru. Ne-am răzgândit imediat ce am luat în considerare și prețul.

Să începem cu specificațiile acestui model:

CPU: Intel T4400 @ 2.20 GHz
RAM: 2GB DDR3 Elpida @ 800
HDD: 250GB Hitachi Sata 8MB buffer
Video: Intel GMA 4500
Webcam: 1.3 Mpx
Broadcom Wi-Fi 802.11 b/g + ethernet 10/100
Acumulator Li-ion 6 celule 48WHr, 11.1V produs în Japonia

Design

Pe partea stângă avem porturile LAN, VGA și 2xUSB. De partea cealaltă alimentarea, DVD Writer–ul Samsung și 1xUSB. Porturile pentru microfon și căști sunt amplasate în partea frontală unde se mai află cele două difuzoare și un buton fizic pentru oprirea/pornirea rețelei Wi-Fi.

Din punct de vedere al designului, laptop-ul nu iese în evidență. Are un aspect clasic, frumos, cu o ușoară tentă ‘business’. Pare un pic mai greu decât alte modele din aceeași clasă dar acest aspect nu influențează negativ portabilitatea.

Lenovo G550L

Este făcut în totalitate din plastic dar are o construcție solidă și în nici un moment nu pare a fi fragil. Interiorul are aceeași culoare cu cea a capacului dar are o textură mată de culoare neagră.

Funcții

Pentru a menține costurile reduse s-au luat unele măsuri în acest sens: lipsește un cititor de carduri, calitatea mousepad-ului este sub medie, iar platforma este cu o generație mai veche. Cu toate acestea, laptop-ul se descurcă foarte bine pentru activitățile tip ‘office’. De fapt, putem spune fără probleme că acest model este destinat numai pentru acest segment.

Ecranul cu o rezoluție de 1366 x 768 este de o calitate bună. Poate nu are luminozitatea  la fel de ridicata ca alte modele dar este suficient pentru o experiență plăcută. Mai mult, deși ecranul este reflexiv, se descurcă bine afară, în condiții de lumină puternică/soare.

Difuzoarele amplasate pe partea frontală nu ies cu nimic în evidență. Calitatea lor nu este cea mai bună dar suficientă pentru videoclipuri sau muzică.

Tastatura nu urmează trendul actual (majoritatea au adoptatul design-ul Apple cu butoane pătrățoase și spațiu mai mare între ele). Seamănă foarte mult cu o tastatură clasică și nu una de laptop. Este solidă și nu are inflexiuni când este apăsată mai tare. Un lucru un pic mai ciudat este faptul că anumite caractere de pe tastatură sunt poziționate altfel: pe tasta 2 în loc de simbolul @ regăsim simbolul “, pe 3 în loc de simbolul # este simbolul lirei. Cu toate acestea dacă tastatura este setată bine din sistemul de operare/soft nu vor fi probleme. Este inclusă și o tastatură numerică.

Tastatura lenovo g550l

Mousepad-ul, așa cum am spus mai sus, este de o calitate sub medie. A durat ceva timp până ne-am obișnuit cu el dar chiar și așa, navigarea pe spații mici care necesitau precizie a fost destul de dificilă. Recomandăm folosirea unui mouse usb separat. De asemenea, nu vine cu suport pentru multi-touch.

Camera Web poate fi folosită cu succes pentru videoconferințe. Pozele sunt realizate la o rezoluție de 640 x 480. O poză de test realizată cu această cameră:

Poza webcam lenovo g550l

Performanțe

Jocurile 3D ies din discuție din start din cauza plăcii video integrate de la Intel.

Cel mai mult ne-a interesat durata de viață a acumulatorului. L-am supus la un test: încărcat 100%, cu luminozitatea ecranului la maxim, cu Wi-fi-ul pornit, powerplan-ul setat pe ‘High Performance’ și cu un soft ce utiliza la maxim procesorul, ram-ul, placa video, hdd-ul și boxele, Lenovo G550L a rezistat timp de 85 de minute. Un timp destul de bun. Fără stres maxim, probabil că va funcționa timp de 3 ore jumătate – 4.

Nici în rularea filmelor HD, laptop-ul nu a întâmpinat probleme.

Pe toata durata testării și folosirii lui, temperaturile nu au crescut foarte mult, iar nivelul de zgomot a fost redus. Singura zonă care s-a încins mai tare (numai pe durata testului) a fost cea a mousepad-ului.

Concluzii

Lenovo G550L este un laptop solid orientat către segmentul office-business. Oferă performanțe adecvate prin procesorul Dual-Core de la Intel tactat la 2.2 GHz împreună cu 2GB ram DDR3. La secțiunea avantaje menționăm construcția și materialele folosite ce nu atrag amprente sau praf. Un alt lucru interesant este faptul că laptop-ul poate fi desfăcut pentru a schimba componentele (HDD, RAM) foarte ușor și fără a pierde garanția.

La secțiunea dezavantaje intră lipsa unui cititor de carduri, mai puține mufe USB (3) decât predecesorul său și touchpad-ul ALPS, mai slab decât Synaptic.

În pachet regăsim încărcătorul  (cu un led albastru cu inscripția lenovo ) și un cd cu drivere pentru Windows 7 pentru 32 biți.  Dintre softuri trebuie să menționăm Lenovo EasyCapture, pentru camera web integrată, ce oferă o interfață foarte drăguță și intuitivă.

Pentru cei interesati laptop-ul poate fi cumparat de aici. De asemenea, recomandăm acest mouse extern fără fir, foarte compact, portabil și rezistent.

Nelămuriri sau întrebări legate de acest subiect? Lasă un comentariu.
Dacă vrei să citesti și alte ghiduri, sau ai o întrebare despre alt subiect poți să vizitezi pagina aceasta și să ne scrii. Întrebarea ta poate va fi la baza unui viitor articol sau podcast.