Google s-a decis să intre și în această sferă și să scoată un produs de-al lor. Probabil săturați de atâta C++ și Python, au creat un nou limbaj numit “Go”. Deși s-a vrut un limbaj nou, creat de la zero, care să fie mai ușor, mai rapid etc, produsul final este de fapt un C puțin modificat, presărat cu Python.

Proiectul a început, ca multe altele, ca unul de tip 20% ( Google oferă angajaților posibilitatea să lucreze la proiecte/idei proprii în limita a 20% – de fapt încurajează acest ). Rezultatul, după aproximativ 2 ani de muncă,  poate fi găsit aici: http://golang.org/ .

Nu toate sunt bune și frumoase încă: nu ai intregrări în vreun IDE, librăriile standard sunt slăbuțe și nu există nici exemple din “lumea-reală’. De fapt, nici în Google nu se folosește (cel puțin încă) decît pentru un singur proiect. Are deja două compilatoare, numite 6g și 8g pentru 64biți, respectiv 32.

Până acum mi-a plăcut accentul pus pe paralelism. În acest sens, Go introduce niște proceduri numite, în traducere liberă, rutine go sau “goroutines” care sunt executate în același timp.

În rest, mă bucur că totul este experimental – nu prea cred că sunt mari șanșe de a deveni ceva popular totuși. Vom vedea.