” This is the Internet, where we screw each other over for a jolt of satisfaction. There are peons and lulz lizards; trolls and victims. ” LulzSec Manifesto

Internetul reprezinta ceva absolut incredibil. Reprezinta un mod de comunicare ce pana acum 15 ani era inimaginabil. Reprezinta o revolutie in modul in care interactionam, in modul in care cumparam, in modul in care lucram, in vietile noastre. Reprezinta o lume noua. Iar noi, eu care scriu aceste randuri si voi care le cititi suntem prima generatie a acestei noi ere. Noi suntem cei care o cream, cei care o descoperim si cei care ii traim realitatile – benefice sau nu. Suntem proprii nostri cobai.

Si ca orice lume noua, ca orice paradigma emergenta este neinteleasa, misterioasa, minunata, seducatoare, utila si perfect periculoasa. Noi ca prima generatie nu numai ca ii simtim toate aceste trasaturi dar suntem si cei ce i le conferim.

Acum cateva zile enumeram o lista cu motivele pentru care iubesc internetul, stiti voi ” just for the lulz”. Si intradevar il iubesc, este o parte majora a modului meu si al vostru de viata. Ma consider norocos ca m-am nascut in acelasi timp cu el si ca asist la evolutia noastra concomitenta. In acea lista mentionam faptul ca Internetul este locul in care iti pierzi orice speranta in umanitate iar apoi 5 minute mai tarziu o recapeti. Este locul unde asisti la cele mai frumoase viziuni si talente si idei, un loc inspirational plin de speranta dar este de asemenea locul unde iau nastere cele mai abjecte idei, unde se desfasoara cele mai nepatrunse si intunecate fantezii ale mintii umane. O minte atat de complexa si atat de bolnava.

Si vreau sa va intreb: intelegeti voi internetul? cunoasteti voi ce inseamna el cu adevarat, directia in care se indreapta si efectele pe care le va avea? Daca ati raspuns da la oricare dintre acele intrebari mintiti. Cream din miscare, evoluam o data cu propria noastra creatie si inovam viitorul. Mai mult: revolutionam viitorul, recreandu-l in fiecare secunda.

Si ca sa cobor un pic din abstract si din vocea profetica sub care pare ca vorbesc sa va dau si cateva exemple.

Prin intermediul internetului s-au strans miliarde de euro, dolari, lire, orice vreti. S-au strans sume imense de bani intr-un timp inimaginabil de scurt pentru a fi trimisi catre cei care au nevoie de ei. S-au finantat miscari umanitare imense, s-au strans resurse pentru ajutorarea victimelor, s-au transmis mesaj de suport, sustinere si intelegere. S-au schimbat vietile a sute de mii de oameni internetul canalizand empatia, iubirea si bunatatea de care specia umana este in stare.

Prin intermediul sau se popularizeaza idei care mai devreme sau mai curand vor schimba lumea in bine. Tot prin intermediul lui, oamenii au capatat o anumita forta de a se exprima si de a actiona impotriva nedreptatii si abuzului chiar daca se afla la mii de kilometri departare. Cu ajutorul internetului dobitocul ala care omora pisici sau caini a fost arestat in 24 de ore pentru ca un grup amorf de oameni s-a unit si i-a aflat identitatea in numai cateva ore de cand pusese filmulete pe youtube cu el torturand animale.

Si mai recent, prin internet sau cu ajutorul sau s-au realizat revolutii. Prin intermediul sau se lupta pentru libertate si e o noua cale de a demonstra valorile noastre personale dar si universale ca oameni si specie.

Dar exista si reversul. Exista obscenitate, exista ura, exista rautate. Exista toate acestea. Cat de sigur si de frumos este Internetul cand prin intermediul sau putem insela oamenii. Cat de siguri va simtiti cand toate parolele voastre pot fi sparte in numai cateva secunde, sau ore, sau zile? Cum va simtiti intr-o lume in care 62.000 de conturi sunt facute publice in numai cateva secunde. Cand alte 200.000 ar fi putut suferi aceeasi soarta? Just for the lulz. Intr-o lume in care comunitati amorfe fara lideri de tip Anonymous pot impune legea? In care spam-ul si incercarile de a fura identitati si conturi reprezinta peste 80% din traficul de internet?

Care este nivelul nostru de siguranta intr-un univers in care cel mai complex si specializat virus din lume Stuxnet, capabil sa distruga centrale nucleare se gaseste la liber pentru a fi descarcat de oricine?

De ce? JUST FOR THE LULZ. Putem da vina pe natura umana, pe rautatea noastra inerenta, pe modul nostru de a fi. Da , putem! Dar demnitatea noastra sta in incercarea de a ne depasi propria conditie. Demnitatea noastra sta in transcendenta.

Si ca ne convine sau nu – noi , exact acelasi grup de oameni, prima generatie – suntem responsabili pentru ambele parti ale acestei discutii. Noi suntem responsabili pentru bine si pentru rau. Noi alegem cine vrem sa fim si care ne este viitorul.

Vreau sa inchei acest editorial declarand ca nu vreau sa sperii pe nimeni, nu vreau sa deveniti paranoici, nu vreau sa ingrozesc sau raspandesc teama si respingere. Ce am scris sunt doar o serie de ganduri si idei adunate de pe parcursul ultimelor zile.