Microsoft a dezvaluit rezultatele unui studiu facut de ei in ultima perioada. Acesta a avut 7000 de participanti imprastiati intre UK, SUA, Canada si Irlanda si a avut in vedere un nou tip de frauda care momentan este exclusiv pentru spatiul vorbitor de limba engleza dar care se poate extinde foarte usor.

Criminalii mai nou isi aplica  tactica de convingere si deceptie in mod direct – prin telefon. Din cei 7000 de participanti la studiu 15% au primit telefoane suspecte din partea unor oameni ce pretindeau ca sunt experti in securitatea digitala pentru diferite firme de renume.

22 % din cei sunati au avut incredere in acesti oameni care aparent ofereau teste de securitate gratuite. Victimile erau convinse sa deschida diverse adrese de internet, sa descarce programe malitioase ba chiar sa cumpere direct software de la criminali, punandu-le astfel la dispozitie datele lor de banca.

79% dintre victime declara ca au pierdut sume importante de bani, media acestora fiind de 875$ pentru fiecare victima.

Nu trebuie sa ne panicam prea tare insa incat aceste situatii pot fi evitate relativ usor urmand sfaturile de bun simt de la Microsoft:

-> Sa tinem sistemul de operare actualizat la zi

-> Sa verificam, scanam si actualizam antivirusul

-> Sa tinem pornit firewall-ul tot timpul

-> Sa fim suspiciosi de orice telefon de acest gen pe care il primim

-> Sa nu ne dam datele de credit la acesti necunoscuti