Nici nu a venit sfarsitul lui 2010 ca Windows a lansat Essentials 2011, care este gratuit. In principiu este o suita cu niste aplicatii care ne ajuta sa accesam serviciile Windows Live si nu numai. Pachetul contine Massenger, Photo Gallery, Movie Maker, Mail, Writer, Family Safety, Windows Live Mesh, Bing Bar si Microsoft Silverlight.

  1. Windows Live Mail

O aplicatie pe care o puteti folosi pentru mailurile de la hotmail, dar puteti importa si conturile de Gmail, Yahoo si altele. In plus, pentru organizare puteti folosi calendarul si contactele, iar pentru stiri RSS Feed-urile.

2. Windows Live Messenger

Daca ignorati reclamele cu Obama si Basescu, o sa vedeti ca programul integreaza IM-ul in partea dreapta a ecranului, iar in partea stanga avem bookmark-uri, poze, video, status-ul pe mess, cele mai recente emailuri, stiri si, din pacate, reclame. Categoria “me” ne permite sa ne conectam la wordpress, facebook, myspace, linkedin, flicr si multe altele; verificati toata lista selectand “Add->Connect more services” din partea dreapta jos a programului.

3. Windows Live Photo Gallery

Photo Gallery este un pic mai avansat decat Windows Photo Viewer (care este deja instalat pe sistemul de operare); pe langa feature-urile standard de vizualizare, editare si slideshow putem adauga tag-uri geografice si descriptive, uploada poze pe Facebook, Flicr, Linkedin, SkyDrive etc, se pot trimite pozele pe email, putem panorama un grup de poze sau le putem posta pe blog prin Windows Live Writer

.

4. Windows Live Mesh

Mesh vrea sa fie un fel de Dropbox si reuseste binisor. In primul rand avem un spatiu de 5GB fix (fata de Dropbox unde il putem extinde de la 2GB la 10GB prin invitatii) si deocamdata sicronizarea datelor, a setarilor din Office si a bookmarkurilor din Internet Explorer se poate face numai daca aveti instalat Microsoft Live Mesh 2011 pentru ca aplicatia web, de unde puteti accesa datele de oriunde, este inca in teste.

Inovatia ce vine cu aceasta aplicatie este Remote, cu care va puteti accesa informatiile si rula aplicatii din PC-ul/laptopul vostru, de pe alt calculator.

Daca aveti Windows live Mesh selectati: “Remote->Remote connections to this computer”. Daca nu aveti Live Mesh acesati Device Website si selectati “Connect this computer’.

5. Windows Live Writer

Daca ai un blog sau un site profesionist, Live Writer poate fi un instrument de scris pentru tine (si nu ma refer la un creion).

Ma intreb: de ce as vrea un program dektop pentru a-mi scrie articolele cand pot pur si simplu sa intru in wordpress pe net si sa fac acelasi lucru?  Pentru ca este “intuitiv si  profesionist ” sau cel putin cu asta vrea sa ma convnga Windows. Functiile de editare sunt aceleasi, permite upload de video, poze, permite preview plus restul de functii pe care le gasiti online pe wordpress, blogger, livejurnal si altele.

6. Windows Live Family Safety

Family Safety ii ajuta pe parinti sa controleze accesul copiilor la internet prin filtre asupra motoarelor de cautare Google, Bing, Yahoo, prin restrictionarea accesul la anumte site-uri si prin crearea unor conturi personalizate unde se poate vizualiza activitatea copiilor online dar si offline.

Puteti adauga conturi copiilor cat si parintilor sau altor membrii ai familiei cu conditia sa aiba conturi de Windows Live sau sa creati unul.

Iar pentru a seta accesibilitatea anumitor site-uri selectati familysafety.live.com din aplicatia Family Safety.

7. Microsoft  Movie Maker

Movie Maker este o colectie de functii care te ajuta iti faci un film, singura ta implicare este de a adauga poze, video, tranzitii, teme, efecte vizuale si animatii. Dupa asta poti sa le incarci pe retelele sociale, pe blog, Skydrive si altele.

8. Toolbar Bing

Toolbar-ul Bing il gasiti in Internet Explorer si contine search, messenger, email si alte servicii si setari.

Microsoft Essentials 2011 il gasiti aici.