Am sa incep acest articol cu o veste trista ( oare?). Clippy, adica agrafa aceea cretina din Microsoft Office ..a decedat. Sau a fost tradat si omorit conform acestui filmulet. Moartea sa a survenit odata cu lansarea versiunii beta de Office 2010, de care am facut si noi rost iar acum dorim sa v-o prezentam.

Schimbari sunt multe, si mari si mici. Noi le prezentam doar pe cele mari care de altfel sunt si cele mai interesante si utile.

In primul rand, ca reactie la produsele Google Apps si tot restul, Microsoft lanseaza versiuni de web, adica de browser pentru Word, Excel, OneNote si Powerpoint. Da, versiuni gratis ( mai mult sau mai putin), si usoare folosite direct din browser. Si nici macar nu suntem obligati sa folosim IE, aceste versiuni web fiind compatibile momentan si cu Firefox si Safari, iar pe viitor si cu Chrome. Pe acestea nu le-am testat dar stim cate ceva despre ele: vor fi compatibile cu toate felurile de fisiere pe care le suporta si programele de desktop, dar vor avea mai putine optiuni si metode de editare posibile.

Iar acum sa trecem la lucrurile serioase, la programele full. In primul rand, ceva ce se observa de la inceput e ca noua asezare a meniurilor de tip “funda” ( ribbon), adica cele de sus introduse in 2007, au fost acum generalizate la toate programele din Office, inclusiv Outlook.

Backstage

Backstage-ul, cum il numesc cei de la MS, este un nou feature visual. Se refera la aranjarea optiunilor administrative intr-un singur loc. De exemplu, cand vrei sa salvezi fisierul, imediat langa vei avea optiuni precum semnarea digitala, abilitatea altora de a modifica fisierul si tot asa. Face aceste probleme “administrative” mai usor de rezolvat.

Word 2010

Probabil Word-ul a suferit cele mai putine schimbari de la versiunea din 2007, dar uite una importanta. Acum suporta “collaborative features”. Adica mai multi oameni pot edita acelasi fisier in acelasi timp. Desigur asta nu se limiteaza doar la Word si este generalizata la toate aplicatiile Office. Pentru oricine care a vazut prezentarea Google Wave va suna suspect de cunoscut. Din pacate acest feature nu este prezent si in versiunea web a programului.

Excel 2010

Excel-ul are acele noutati despre care spuneam ca sunt generalizate. De asemenea mai are si abilitatea de a trimite spreadsheet-uri direct pe net, iar dumneavostra puteti seta permisiuni speciale asupra documentului.

Powerpoint 2010

Eu personal sunt extrem de curios de versiunea web a acestui program. Dar nici cea desktop nu dezamageste. Powerpoint-ul se prezinta mai nou cu abilitatea de a edita atat poze cat si filmulete introduse in prezentari.  Nu va asteptati cine stie la ce editaj profesionist dar lungimea sau marimea unui film pot fi foarte usor schimbate si chiar se poate adauga o bara de comanda cu play, pauza etc.

Outlook 2010

Interfata grafica a fost refacuta. Astfel e mult mai usor sa urmaresti si sa diferentiezi mesajele sau mai bine zis conversatiile. De asemenea stim ca functia de cautare  a fost mult imbunatatita. Si exista cateva optiuni noi cum ar fi abilitatea de a ignora o intreaga conversatie. Dar sincer acum ..priviti print screen-ul cu acest program ..stie cineva cum se scrie Gugal Ueiv?

Cam astea ar fi cele mai mari schimbari vizibile de la inceput. Pentru o lista ceva mai mare si filmulete de prezentare va recomandam site-ul Microsoft. (va trebuie Silverlight).

PS: Versiunea Beta inceteaza sa mai functioneze la sfarsitul acestei luni deci nu va grabiti sa o cautati. De asemenea versiunile web vor fi gata in primul sfert al lui 2010 conform celor de la MS.

Backstage la Office 2010

Backstage la Office 2010

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010

Outlook 2010

Outlook 2010

Microsoft Word 2010

Microsoft Word 2010