O mutare neasteptata zic eu din partea Microsoft care a lansat versiunea mobila a programului OneNote din suita Office pentru iPhone. Iar acum, pentru un timp limitat, nu va costa nimic. Puteti sa-l descarcati prin iTunes, prin acest link sau direct de pe iPhone. De asemenea puteti citi mai multe informatii direct de pe pagina oficiala.
Pagina principala din OneNote pentru iPhone

Va logati folosind Windows Live ID, apoi se face sincronizarea ‘in the cloud’ cu toate documentele pe care le aveti (daca exista).

Aplicatia permite luarea notitelor usor, inserarea pozelor in documente, creare de liste si to-do-uri. Practic se merge pe acelasi principiu cu Evernote.

Microsoft OneNote vs Evernote

Totusi, daca il comparam cu varianta mobila Evernote putem spune ca OneNote are cateva avantaje. Spre exemplu, cand folosim camera foto pentru a face o poza, in Evernote este creat un document cu acea poza. Ii putem pune un titlu, niste tag-uri, si atat. In OneNote insa, poza este inserata in document, dupa care noi putem scrie orice text dorim.

In plus, desi aplicatia desktop Evernote are un editor de text foarte bun, varianta mobila este limitata la text simplu. Marele dezavantaj este ca daca avem un document creat pe desktop in care am subliniat, bolduit, taiat cuvinte, creat liste etc, pe iPhone nu putem sa vizualizam documentul. Daca vrem sa adaugam sau sa modificam ceva, programul face o copie simpla, fara formatare, a documentului iar originalul este sters.

De cealalta parte, in OneNote prin cele doua butoane dedicate, putem foarte usor scrie to-do lists sau liste simple. E drept insa, nu putem ingrosa textul sau sublinia.

New Note in Microsoft OneNote pentru iPhone

O prima problema identificata in program: de fiecare data cand pur si simplu navigam printre notite se activeaza procesul de sincronizare. Asta are doua dezavantaje: consumul de banda inutil si, foarte probabil, durata de viata a bateriei mai mica.

Totusi, variantele mobile ale celor doua aplicatii devin cu adevarat utile pe tablete precum iPad sau Samsung Galaxy Tab. Astfel, Evernote are momentan avantaj deoarece exista si versiune pentru iPad si versiune pentru Android.

Impresii Microsoft OneNote pentru iPhone: Momentan, primele impresii sunt bune. Tinand cont de faptul ca aplicatia este gratuita, merita sa o descarcati si sa o folositi. Pentru cei care foloseau deja OneNote pentru desktop este obligatoriu.

Comparand cu Evernote, un raspuns final este greu de dat. Personal, folosesc Evernote zilnic iar trecerea la OneNote ar fi usor dificila pentru ca cele doua programe merg pe concepte usor diferite. De aceea, pentru ce am eu nevoie acum, voi ramane la Evernote. Dar pentru anumite proiecte de lunga durata, ce necesita multa munca, atentie la detalii, research etc voi folosi OneNote.

Balanta poate fi inclina decisiv spre Evernote daca Microsoft decide sa taxeze lumea pentru OneNote pentru iPhone.