Noaptea trecuta la conferinta D9 Microsoft a prezentat pentru prima data noua lor versiune de Windows. Numele de cod este Windows 8, ca succesor pentru actualul 7, si pare sa fie o imbinare interesanta intre stabilitatea si performantele lui Windows 7 si noile tendinte prezente acum pe piata: HTML 5, optimizari pentru touchscreen-uri, etc.

microsoft windows  8 logo computex

Cel mai spectaculos feature pe care l-am vazut pana acum este o interfata noua care ruleaza deasupra Windows-ului si aduce foarte mult cu interfata Metro. Aceasta se bazeaza pe “live tiles” ( placute ) – ca niste iconite dar mai mari si care pot aduce informatii din interiorul aplicatiei fara sa fie nevoie ca aceasta sa fie pornita. Noua interfata vine si cu abilitatea de a trece de la o aplicatie pornita la alta, si de a le orienta pe ecran in moduri destul de interesante.

Ideea din spatele acestei noi interfete este optimizarea pentru ecranele cu atingere, cei de la Microsoft neuitand sa mentioneze ca ea functioneaza foarte bine si cu mouse-ul si tastatura si, evident, poate fi dezactivata oricand.

Interfata  Metro Microsoft Windows 8Interfata Microsoft Windows 8 Tastatura

Optimizarea touch continua si in interiorul sistemului, aplicatiile native fiind toate optimizate in acest sens – cat de mult si cat de functionale sunt vom vedea pe parcurs.

In alta ordine de idei Windows 8 va rula aplicatiile sale native, ca orice sistem de operare dar va integra si aplicatii de tip HTML 5 / Javascript acesta fiind noul trend in lumea dezvoltatorilor. De asemenea cu totii ne asteptam sa vedem si un magazin digital de aplicatii de tip AppStore -ul care apare pe Mac OS X Lion. Inca nu am vazut un demo concret dar chiar si pe interfata noua exista un tile denumit Marketplace.

Nu in ultimul rand, Windows 8 va rula pe aproape orice tip de sistem. Atat pe arhitectura traditionala x86 cat si pe ARM , precum ne tot arata Microsoft de ceva vreme. Toate aplicatiile native vor rula la fel, iar prin noile unelte pentru dezvoltatori portarea de pe un tip de sistem pe altul va fi simpla – cel putin asa sustin ei. Cu alte cuvinte Microsoft ne asigura ca ambele tipuri de sisteme vor primi aceleasi aplicatii la aceleasi performante.

Si ca veni vorba de performante unul dintre punctele asupra caruia s-a insistat a fost ca Windows 8 va consuma si mai putine resurse decat versiunile actuale Windows ( a se citi 7 ). Suntem foarte curiosi sa vedem cerintele minime de sistem dar probabil vom mai avea de asteptat. Tot ceea ce stim in acest moment sunt cerintele de rezolutie: 1366 x 768 pentru experienta optima, 1024 x 768 minimul pentru noua interfata , iar pentru cei cu 1024 x 600 interfata va fi cea clasica de Windows 7.

Iata si filmuletul oficial de prezentare. Mult mai multe detalii si dezvaluiri vom afla pe parcursul anului si la evenimentele din toamna, deci stati pe aproape. Tot pana atunci ar trebui sa avem si un beta public.