Au trecut numai cîteva ore de la lansare si deja apar nenumărate recenzii si discuții despre noul program MS, Security Essentials. Programul este anti-malware, adică în afară de capabilitațile anti-spyware pe care deja le aveam prin Windows Defender, acum el caută și inlătură viruși.

Părțile bune:

1) Este gratis! Tot ce trebuie să faci este să dai Download aici și să treci un test de Genuine Windows.

2) Kit-ul, adică ce trebuie descărcat de pe net pentru instalare este foarte mic: numai 7Mb.

3) Se instalează foarte repede.

4) Scanările durează destul de puțin ( mai ales dacă calculatorul nu este infectat) : în jur de 10 minute pt Quick și cam 40-50 minute pentru Full Scan.

5) Interfața este directă, simplă și ușor de folosit.

6) Iși face automat update-urile.

7) Folosește foarte puține resurse ajungînd numai la 10mb ram în timpul scanării.

Părțile rele:

1) Lipsa de informații. Și aici mă refer la faptul că setarea ‘default’ adică “Recommended Action” nu este explicată direct. Trebuie să stai sa cauți prin textele de Help pentru a afla niște informații de bază care ar fi trebuit explicate incă de la inceput.

2) Lipsa de variante. Aici mă refer ca în afară de “Recommended Action” singurele alte opțiuni pe care le poți alege sunt “Remove” sau “Quarantine”.

Nivelul de pericol și Recommended Action

Precum am spus setarea de bază a programului este pe Recommended Action. Dar în funcție de nivelul de pericol acest Recommended Action va lua diferite măsuri.

Nivel: Sever ( Severe)

Ce inseamnă: O mare parte din calculator este afectată de aceste programe sau sunt extrem de malițioase.

Urmarea: Programul/Programele vor fi șterse imediat.

Nivel: Ridicat ( High)

Ce inseamnă: Programe ce colectează informații private, sau cauzează pagube sistemului.

Urmarea: Programul/Programele vor fi șterse imediat.

Nivel: Mediu ( Medium)

Ce inseamnă: Programe ce colectează informații private, sau cauzează pagube sistemului dar mai puțin periculoase fața de cele de la High.

Urmarea: Veți primi detalii despre aceste programe și dacă nu le recunoașteți sunteți incurajați sa le ștergeți.

Nivel: Scăzut ( Low)

Ce inseamnă: Sunt programe ce ar putea aduna informații despre dumneavoastră sau ar putea schimba setări, dar ele functionează în concordanță cu contractul care vi s-a prezentat la instalarea programului și cu care ați fost de acord.

Urmarea: In principal aceste programe nu dăunează calculatorului sau informațiilor dumneavoastră private și funcționează cum ar trebui. Dacă nu sunteți sigur vi se vor afișa detaliile programului si vedeți dacă recunoașteți producătorul.

Iar ca o ultimă precizare, programul a fost testat pe Windows Seven pe 32 b dar merge și pe XP, și pe Vista inclusiv variantele pe 64 de biți.