In primul rand, acest parteneriat consta in livrarea clientilor Nokia programul  Microsoft Office Mobile şi software-ul Microsoft pentru comunicare, colaborare şi gestionarea dispozitivelor pentru sectorul business, începând cu Nokia E-series.

Software-ul consta in Microsoft Exchange ActiveSync, care sincronizeaza in timp real e-mail-ul, calendarul, contactele intre Microsoft Outlook si telefon si Microsoft Comunicator Mobile care ofera servicii de IM si e-mail.

In al doilea rand, Nokia este in picaj pe piata de smartphone-uri prin batranul Symbian. Din 2007 de cand a fost lansat iPhone-ul, Nokia nu a reusit sa scoata un produs similar din punct de vedere al experiantei hardware si software. Dupa 2 ani a venit Android pe HTC si Samsung si care la momentul acesta este lider in materie de smartphone-uri. Ba mai mult, versiuni simplificate de Android ajung din ce in ce mai jos in piata si Nokia a inceput sa piarda cota chiar si in cel mai stabil sector al sau, telefoanele ieftine in tarile nedezvoltate.

Deocamdata singura solutie pe care o practica Nokia este crearea noului sistem de operare, impreuna cu Intel, numit MeeGO care va fi lansat in aceasta vara pe Nokia N800 sau Nokia N8. Proiectul MeeGo se desfasoara si in Romania deoarece Intel a deschis un centru de Software Development care se ocupa de MeeGo dar si de Andorid.

Deoarece au deja un parteneriat pentru mediul business, Nokia discuta cu Microsoft implementarea Windows Phone 7 pe telefoanele lor, insa nu renunta la MeeGo. Probabil alianta cu Windows va fi pe termen scurt pana ce Nokia recupereaza teren pe piata in fata iOS si Android, dupa care vor lansa platforma MeeGO (zic platforma deoarece va fi un sistem de operare pentru telefoane, smart-TV-uri, netbook-uri, handset-uri).