microsoft windows 8 logo computex

Dupa ce Andy Lees spunea acum cateva zile ca Windows Phone nu va ajunge niciodata pe tablete si ca acestea merita un sistem de operare complet aka Windows, zilele acestea am aflat noi detalii extrem de interesante despre drumul si viziunea Microsoft.

Lees spunea ca in viitor scopul este ca Microsoft sa ofere continuitate si coerenta intre aparatele care folosesc sistemele sale si aceasta nu se reduce doar la aceeasi interfata – ceea ce vedem ca se intampla acum cu Metro – si ca partajarea unor tehnologii de baza precum Internet Explorer si altele. Ideea este interesanta si deja o vedem implementata elemente din Metro ajungand si pe Xbox si chiar si in Windows 8 , iar Internet Explorer 9 fiind adus pe noi si noi sisteme in versiunea sa completa.

Dar detalii de la o sursa interna Microsoft fac ca toata povestea sa fie mult mai interesant. Aceasta sursa afirma ca pe viitor Microsoft nu doreste sa unifice toate aceste sisteme doar prin interfata si functionalitati ci doreste sa unifice efectiv sistemele intr-unul singur. Un nou sistem de operare care va rula pe toate aparatele: pc, tableta, telefon, xbox ( respectiv noul aparat din acel moment).

Orarul pentru toate acestea nu este imediat cum nici nu ne-am astepta sa fie pentru o schimbare atat de mare. Asta ar trebui sa se intample candva spre sfarsitul urmatorilor 4 ani ceea ce va coincide atat cu sfarsitul ciclului de 10 ani preconizat pentru Xbox cat si cu sfarsitul de Windows 8 a carui durata de viata pe piata  este estimata la 3 ani spre sfarsit in 2015-2016.

Si partea care ii socheaza pe unii cel mai mult: Noul produs nu se va mai numi Windows si astfel isi va avea propriul sau loc pe piata. Desi Microsoft nu a reusit sa se desparta niciodata de brand-ul sau principal nu e prima data cand se mentioneaza o astfel de idee.

Si chiar ideea de un sistem pe toate platformele nu este noua. Oricine isi aduce aminte de incercarile celor de la Microsoft pe ultimii 15 ani : Windows Mobile, Windows CE  si Windows Media Center. Toate acestea au fost incercari de a aduce sistemul Windows in deplinatatea sa pe toate platformele. Incercare care s-a dovedit futila si cu timpul a distantat foarte mult consumatorii de brand-ul Windows in iteratiile sale mobile.

Dar de aceasta data speram ca Microsoft si-a invatat lectiile. Nu vor mai incerca as implementeze un sistem conceput pentru PC pe alte aparate ci vor aduce tehnologii si functionalitati de baza integrate intr-un ecosistem vast.