Cei de la Mozilla au anuntat recent ca vor intrerupe dezvoltarea proiectului open source Thunderbird – client de email tip desktop.

Conducerea organizatiei a decis ca intreaga echipa sa se concentreze pe proiectele cele mai importante din zona mobila si internet.

Thunderbird nu va fi abandonat complet: echipa va oferi in continuare update-uri de stabilitate si securitate. Singurul ce difera este ca de acum incolo, noutatile, functionalitatile etc vor fi asteptate numai din partea comunitatii.

Ei isi motiveaza aceasta decizie considerand ca aceasta aplicatie a ajuns la un grad suficient de maturitate si nu mai necesita atat de multa atentie in special datorita cresterii de utilizare foarte mari a clientilor web-based.

Cunosc multe persoane care folosesc Thunderbird zi de zi ca o alternativa gratuita la Outlook. Din pacate insa, sunt multe functionalitati pe care Thunderbird le avea in plan si erau foarte necesare dar care probabil nu vor mai fi dezvoltate.

O alta problema o consider interfata. Din acest punct de vedere, aplicatia a fost mereu cu 2-3 pasi in urma si niciodata nu cred ca a gasit un balans foarte bun intre o experienta usoara si una placuta vizual. Poate modificarile aduse in viitor de comunitate vor rezolva acest lucru.