Apple Mackbook Pro Refresh

Da Apple tocmai a lansat noile versiuni pentru laptopurile lor de top, iar din titlul articolului ati aflat cam tot ce era interesant. Cosmetic schimbarile sunt minore dar ceea ce este “sub capota” este intradevar impresionant.

In primul rand noile Macbook-uri Pro vor fi dotate cu procesoare Intel Sandy Bridge i5 si i7. Cu alte cuvinte cele mai noi, puternice si ergonomice procesoare de pe piata, care integreaza controller-ele pentru video memorie si procesor pe acelasi chip. Ce inseamna asta? Performante fara precedent, atata tot!

Urmeaza  refresh-ul si pe partea placilor video. Aici Apple au ales sa abandoneze parteneriatul cu nVidia, si sa treaca la ATI care se afirma puternic pe piata in acest moment cu noile lor placi “discrete”. Modelele de 13″ nu primesc placi video dedicate si se multumesc numai cu noile chip-uri grafice de la Intel ( 3000 ). Dar modele mai mari primesc Radeon HD6490M ( 15 ” ) respectiv 6750M (17″). Beneficiul placilor “discrete” este ca ele sunt puternice dar functioneaza numai cand este nevoie de ele maximizand durata bateriei considerabil comparat cu alte placi video mobile.

Macbook Pro vine acum cu o tehnologie complet noua de transfer de date. Thunderbolt este numele comercial sub care LightPeak se lanseaza. Aceasta este noul mod de transfer de date, in original prin fibra optica, prin cupru in incarnarea sa actuala dar cu viteze impresionante. In cadrul Pro-urilor avem un port cu aceasta tehnologie ce este invers compatibil cu USB 2 si Firewire  si poate fi usor adaptat pentru alte porturi. Apple au demonstrat transfer video ce ajunge la 600-700 MBps. Momentan nu exista periferale care sa suporte aceasta tehnologie dar puteti fi siguri ca vor aparea foarte curand, mai ales cu acest impuls major dat de marele Mar.

Nu in ultimul rand noile laptop-uri vin cu webcam HD pentru Facetime. Si tot acum aplicatia de Facetime se gaseste in MacStore pentru numai 0.99$. Si ca veni vorba de MacStore tot pe el puteti gasi un developer preview pentru Lion, cea mai recenta incarnare a Mac OSX.

Noile Macbook-uri se lanseaza in perioada urmatoare iar pentru preturi si alte schimbari sub capota puteti verifica site-ul Apple.