Google Instant elimină practic butonul fizic de căutare aflat pe site. În mod normal un utilizator introduce cuvintele cheie, apasă pe butonul de căutare, identifică site-ul corespunzător și îl acceseaza. Prin Google Instant, rezultatele apar pe măsură ce utilizatorul tastează cuvintele.

Google Instant va fi valabil pe Chrome, Firefox, IE 8 și Safari. Cel mai probabil, nu va fi disponibil pentru conexiunile la internet foarte lente. De asemenea, suportul pentru versiunea mobilă a site-ului va apărea  abia la sfârșitul toamnei.

Pe lângă faptul că rezultatele apar până utilizatorul termină fraza, Google Instant este capabil să prezică ce vrei să cauți. De exemplu, în limba engleză când cineva introduce ‘w’ el anticipează că dorești informații despre vreme (weather) și determinând și locația în care te afli, oferă aproape instant informația dorită.
Astăzi este valabil în SUA iar săptămâna viitoare va deveni valabil în mai multe tări printre care: Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania și Rusia pentru cei logați în contul Google.

La cele 20 miliarde de căutări pe zi, munca depusă pentru optimizarea site-ului și a rezultatelor a fost enormă. Este interesant de urmărit faptul că motorul de căutare parcurge același drum ca serviciul de email, sau cel pentru documente care au evoluat fiind in acest moment bazate pe  AJAX.