nVidia a introdus pe piață la un moment dat arhitectura Fermi, iar plăcile video au fost create drept concurenți pentru seria 5000 de la AMD/ATI apărută cu câteva luni mai devreme înainte. Însă costurile foarte mari, au forțat nVidia să scoată numai modele pe segmentul high-end, prohibit de scumpe.

Un Fermi mai bun

Prima tentativă de a lansa un Fermi mai accesibil s-a materializat prin modelul GTX 465 (având nucleul GF100) care însă a fost dezamăgitor și ca preț dar mai ales ca performanțe.

După o altă lungă perioadă, nVidia a scos un nou produs, GTX 460 care este bazat pe GF104. Deși pe hârtie, nucleul poate părea doar o versiune mai mică al vechiului GF100, nVidia a făcut un lucru deștept și a reorganizat arhitectura devenind mai eficientă. Astfel, s-a ajuns la un produs care de cele mai multe ori este la fel sau mai rapid decît GTX 465 dar mai ieftin.

Au fost lansate două modele, unul de 1GB celălalt de 768MB. Versiunea cu mai puțină memorie, deși vine cu un preț un pic mai mic, are și cache L2 mai mic (precum și numărul de ROP-uri redus corespunzător). În rest, amândouă sunt identice.

Pentru jocurile din ziua de azi, cantitatea de memorie devine importantă la rezoluții mari (de la 1680 în sus). Astfel, dintre cele două modele recomandăm întotdeauna pe cel cu 1GB GDDR5).

Un alt avantaj al noului model este dimensiunea mai mică ( aproape aceeași cu un 5770 de la ATI), putând fi instalată în aproape orice carcasă normală. Trebuie reținut că GTX460 nu suportă triple-SLi sau mai mult, având un singur conector SLI. Mai mult, nu pot fi instalate două modele diferite în SLI chiar dacă au același nucleu (cu alte cuvinte nu poate fi instalat un model de 1GB împreună cu altul de 760MB).

Competitorii GTX460

La ora actuală există doi competitori, la nivel de preț din partea AMD/ATI. Acestea sunt modelele 5830 și 5850. Primul model, 5830, este depășit destul de ușor chiar de modelul cu doar 768MB. Întrebarea rămâne în legătura cu 5850. Ei bine, în majoritatea testelor GTX 460 rămâne în urma lui 5850. Trebuie menționat însă că un 5850 costă mai mult, cel puțin acum, decât un GTX 460.

Cum rămâne cu GTX 465?

Singurul avantaj pe care GTX465 încă îl mai are este în domeniul teselenizării. În testele de DirectX 11 ce pun accent pe teselenizare depășește un GTX 460.

Așadar, vești bune de la nVidia pentru cei ce doresc un sistem nou de gaming. Momentan nu au venit toți producătorii cu noul model, cel mai bun fiind la ora actuală un Gainward GTX460 cu 1GB GDDR5.

Ce recomandăm? Noi mergem pe varianta așteptării. În primul rând să apară mai mulți producători, modele supratactate din fabrică etc. După aceea să apară drivere și mai bune pentru noul model să vedem dacă aduce îmbunătățiri și, nu în ultimul rând, să vedem reacția AMD/ATI care fie scoate un model nou, 5840 poate, fie reduce prețul 5850.