opera logo

Dupa o perioada destul de lunga de asteptari, si unele sperante mari in sfarsit am pus mana pe Opera 11, versiunea finala care s-a lansat azi. Daca sunteti obisnuiti cu beta-urile precedente observati ca nu s-a schimbat mare lucru. Stabilitate, cateva probleme de randare si unele detalii de interfata, dar cam atat. In schimb fata de versiunea precedenta Opera 11 prezinta multe imbunatatiri, cateva feature-uri noi si reprezinta generatia urmatoare a browserului.

Interfata

Dar sa incepem cu inceputul. Desi Opera inca mentine o interfata mai aglomerata comparativ cu Chrome sau IE9, este totusi destul de simpla si vine cu unele plusuri de functionalitate.

Schimbarile de interfata incepute inca din versiunea 10 – abilitatea de a mari tab-urile si a le vedea ca preview – au fost acum terminate in toate detaliile. Se manifesta fara probleme, fara blocari sau intarzieri si in anumite circumstante sunt chiar utile. In plus ca feature nou avem “stackable tabs” adica putem pune tab-urile unul peste celalalt si reorganiza un pic spatiul. Acest feature pe un monitor mare nu are o mare utilitate rost valorea lui reala apare pe aparate mici, precum un netbook, unde spatiul este foarte valoros.
O alta schimbare este modul de afisare a securitatii/criptarii site-ului pe care va aflati. Logo-uri noi, mari si colorate situate in bara de adrese va avertizeaza daca va aflati pe un site unde informatiile dumneavoastra sunt expuse sau sigure, daca site-ul este cunoscut ca fiind fraudulos sau daca exista precedente de frauda.
Alte mici schimbari sunt la nivelul detaliilor, destul de multe de altfel si importante caci acestea fac perfectiunea si diferentiaza un produs mediocru de unul premium.

iconite securitate opera tab-uri suprapuse opera 11

Functionalitate

Inafara de cele mentionate deja la nivelul interfatei cei de la Opera au mai adaugat cateva elemente, unele chiar importante si utile. Turbo si-a facut aparatia in versiunea precedenta a programului si permite micsorarea traficului si a timpului  necesar pentru incarcarea unei pagini. Face acest lucru descarcand totul la o calitate mai mica, dar este foarte util in cazul conexiunilor slabe la internet. Clientul de e-mail integrat in browser este iarasi un element pastrat din versiuni anterioare dar este de o calitate buna si continua sa fie mereu imbunatatit. In aceasta versiune este adaugat “drag and drop”, pentru a putea organiza email-urile si folderele mai usor. Gesturile din mouse sunt iarasi un element recurent care ne poate face viata mai usoara. Cu o noua interfata pentru a explica scurtaturile, gesturile din mouse ne permit sa navigam inainte si inapoi, sa reincarcam pagina sau sa deschidem un tab nou dintr-un click si o miscare de mouse.

Opera Unite este un serviciu ce permite utilizatorilor sa isi stream-uiasca muzica, sau documentele pe internet intr-un cont public sau privat. Cu alte cuvinte iti faci un cont si selectezi ce muzica sau fisiere vrei sa impartasesti cu ceilalti. Apoi setezi cu cine vrei sa impartasesti, prietenii sau toata lumea, setezi eventual o parola si gata. Acum lumea poate intra pe adresa de forma “numelecomputerului.numeleutilizatorului.operaunite.com” si poate asculta muzica sau viziona/descarca fiserele selectate.

O aditie importanta  sunt extensiile, intotdeauna Opera fiind in urma competitiei. Acum insa prin adaugarea extensiilor puteti mari functionalitatea browser-ului in functie de nevoile dumneavoastra. Cu un catalog destul de modest acum, dar in crestere ci siguranta veti gasi ceva util.

gesturi de mouse opera

Performante

Opera 11 isi reia in sfarsit locul printre cele mai rapide si ergonomice browsere. Problemele de afisare, sau instabilitate programului despre care mentionam au fost rezolvate complet iar noul browser se descurca cu orice site fara probleme, ba mai mult intr-un timp foarte scurt si cu resurse relativ mici. Din seria de teste clasice, Acid3 este trecut cu 100% iar la Spider Java Script ne-a uimit pe toti fiind la numai cateva milisecunde in urma Chrome-ului beta. Cu alte cuvinte este extrem de aproape de locul 1 pe care pana acum nu multa vreme browser-ul Google il detinea detasat, celelalte browsere fiind cu sute de milisecunde si chiar secunde intregi ( IE8) in urma lui.

Din punct de vedere al memoriei si procesorului , Opera nu mai este atat de ergonomic pe cat era candva dar nici nu dezamageste. Se afla iarasi exact la acelasi nivel cu Chrome, care nu este cel mai modest cand vine vorba de consum dar nici nu depaseste limitele normale. Chiar si pe aparatele mai slabe precum netbook-uri Opera s-a descurcat admirabil si nu am simtit vreun moment ca ar avea nevoie de mai multe resurse.

Un punct aparte in aceasta discutie il ocupa accelerarea hardware. In ultimele variante de la browserele populare accelerarea grafica 2D prin intermediul placii video a fost una dintre principalele atractii.  In ciuda anuntului original, Opera nu au integrat si acest feature. Argumentul lor, unul valid de altfel, este ca tehnologia este inca noua si nu este implementata pe net in mare parte. Cu alte cuvinte putine site-uri chiar au nevoie momentan de astfel de putere de procesare. In schimb feature-ul va fi amanat pana la versiunea urmatoare, dar atunci va fi disponibil si milioanelor de utilizatori Windows XP, care nu pot folosi aceasta tehnologie in celelalte browsere.

Concluzii

Opera 11 a devenit iarasi un browser competitiv. Consuma relativ putine resurse, se descurca cu toate tehnologiile noi precum HTML5, a trecut peste toate probleme de afisare pe care le avea, are o interfata partial schimbata, care aduce un plus de functionalitate si prin noile extensii puteti configura browser-ul pentru a se potrivi perfect nevoilor dumneavoastra. Intre Opera si Chrome alegerea depinde 100% de gustul personal.

Browser-ul poate fi descarcat de pe site-ul oficial Opera.