Revenim in forta si suntem fericiti sa revenim cu ceva care chiar ne place, si anume noul browser pe care il putem folosi pentru iPhone : Opera Mini.

Opera Mini este browserul cel mai raspindit in mediul “mobile”, fiind de altfel ( pana la Safari pt iPhone ) singurul astfel de browser care sa se descurce cu adevarat. Chiar si asa nu mica ne-a fost mirarea cand, saptamana trecuta, Apple a permis aplicatiei sa fie descarcata din AppStore. De fapt nimeni nu se astepta la aceasta miscare iarnoi eram destul de siguri ca pana la interventia unor probleme legale anti-monopol cei de la Apple nu ar fi permis niciodata un alt browser.

Si nu numai ca au permis un browser strain gratuit dar au permis un browser care din foarte multe puncte de vedere este mai bun ca al lor. In primul rand Opera permite tab-uri. Da intradevar inca ceva la care nu ne asteptam si un feature extrem de util din perspectiva mea. Din pacate numarul de tab-uri deschise simultan este limitat de RAM-ul acordat aplicatiei. Astfel daca depasiti aceasta limita aplicatiapastreaza in memorie doar linkul nu si pagina si deci trebuie sa dai refresh. Partea buna ..este ca daca nu depasesti aceasta limita cand schimbi intre tab-uri nu se face refresh. La fel cand dai inapoi sau inainte ( back sau forward) spre deosebire de Safari unde orice faci aplicatia iti reincarca pagina.  De asemenea are acel ecran principal ca si pe calculator cu 6 bookmark-uri de pagini, “speed dial” cum il numesc ei. Are si suport pentru pinch-to-touch dar din pacate e acelasi cu focus-zoom, ca atunci cand dai dublu click ( dublu atingere na ). In mod clar acest aspect este cel mai putin placut al aplicatiei.

In aspectele legate de viteza Opera isi pastreaza calitatile cu care ne-am obisnuit. Este intradevar in multiple ocazii mai rapid ca Safari-ul. Poti seta calitatea imaginilor, astfel incat sa consumi mai putin din trafic si site-ul sa se incarce mai repede. Si mai exista posibilitatea de a salva un site intreg pentru a fi vizualizat si atunci cand nu aveti acces la internet.

Cu toate astea Opera-ul are totusi niste probleme. Uneori “uita” ca incarca un site si pur si simplu se opreste, iar tu esti fortat sa-i dai refresh. Alta dati are probleme de randare..care fie se rezolva prin refresh fie nu se rezolva. Desigur in mare parte problemele acestea le are si Safari-ul. Lipsesc in codul aplicatiei API-urile pentru streaming video de Quicktime si Youtube. Adica in Safari daca intri pe youtube.com poti vedea filmuletele direct din browser..pe cand in Opera nu poti. Si mai e o problema, de altfel cam ciudata..daca selectezi o poza ai doua optiuni: sa o salvezi, ceea ce functioneaza fara probleme ..si sa o deschizi ceea ce ..va deschide Safari-ul si va incarca acea poza. Trebuie sa recunosc ca asta m-a depasit un pic.

Desi poate suna ca si cum Opera ar avea mai multe probleme decat beneficii consider ca nu e asa si ca trebuie sa facem un pas inapoi pentru a vedea imaginea in ansamblul ei. In primul rand e o mare victorie: ceva ce noi ne asteptam sa se rezolve doar cu presiuni juridice , adica acceptarea de apple a unui noi browser s-a facut de la sine si deci a deschis drumul pentru Firefox si poate Chrome. In al doilea rand toate problemele mentionate sunt mici si usor de rezolvat astfel suntem aproape siguri ca la urmatoarele update-uri Opera o sa scape de toate aceste mici bug-uri de inceput.