Prin optimizare, eu unul înțeleg anumite procedee prin care facem un produs sau serviciu să funcționeze mai bine. Mai bine înseamnă să facă același lucru ca până acum, corect și mai rapid. Procesul de optimizare poate fi complex, în funcție de cazul de studiu și de punctele de vedere luate în considerare.

Să vorbim despre Windows. Vrem să-l facem mai rapid, nu-i așa? Am scris deja cum putem să-l facem să pornească mai repede prin eliminarea programelor care se autoinițializează, precum și un mic truc care îl forțează ca la bootare să folosească toate nucleele. De fapt, în acest ultim articol am vorbit că una din multele metode recomandate este dezinstalarea programelor inutile. Ei bine, vom porni de aici și vom trece la următorul nivel.

Începem cu accesarea “Add Remove Programs” (în cazul Windows XP) sau “Programs” -> “Uninstall a Program” (pentru Windows Vista sau 7), opțiune care se găsește în Control Panel indiferent de versiune.

Ajunși aici putem trece în revistă nenumăratele programe instalate și le putem dezinstala pe cele considerate nefolositoare.

optimizare windows

optimizare windows

Până aici nimic neobișnuit. Am observat însă că foarte multă lume ignoră opțiunea pusă în evidență în captura de ecran de mai sus: “Turn Windows featureas on or off”.

Un click pe acel text va deschide o pagină nouă de unde putem selecta sau deselecta câteva opțiuni. De fapt, de aici se pot adăuga jocurile dacă în versiunea de Windows Vista sau 7 pe care o aveți nu apar de la început, și tot de aici se poate ‘dezinstala’ Internet Explorer. Care de fapt nu este dezinstalat ci doar nu poate fi accesat.

windows_features

După cum se vede din a doua captură singurele opțiuni rămase în picioare sunt jocurile, internet explorer 8, windows dvd maker și media player, .net framework și remote differential compression.

Majoritatea userilor pot dezactiva opțiunea de Tablet PC, XPS Services si XPS Viewer precum și Internet Explorer. Daca nu aveți nici o imprimantă conectată se poate dezactiva și opțiunea de printare. În orice caz, opțiunile  diferă de la utilizator la utilizator.

Ne alegem cu un sistem de operare mai ‘light’, mai puțin ‘bloatware’. Teoretic și un pic mai rapid deoarece unele din eventualele opțiuni dezactivate, anulează la rândul lor servicii care porneau și ocupau spațiu și memorie inutilă sau, cum ar fi cazul indexării și căutării, țineau un sistem mai puțin performant în urmă.

Dacă aveți întrebări sau alte sugestii pentru a face viața tuturor mai bună, nu ezitați să lăsați un comentariu!