Una din noutățile aduse în Windows 7 sunt Librariile. Prima oară când am auzit de ele nu mi s-au părut importante, nu am prea înțeles cum funcționează corect așa că nu le-am folosit.

Pentru a înțelege voi face o asemănare cu ‘tag’-urile apărute în Photo Viewer, aplicația deja instalată pentru vizionarea pozelor. În folderul My Pictures se află sute și mii de poze. Modul de organizare diferă de la persoană la persoană. Eu le am ordonate după anul în care au fost făcute, iar în fiecare folder cu anul respectiv am foldere cu evenimentul sau prilejul cu care au fost făcute. Dacă nu sunt suficiente pentru a le atribui un folder, le las nesortate. Aici mă ajută tag-urile pentru că pot identifica rapid orice poza, fără să mă plimb prin atâtea foldere căutând una cu un anumit subiect.

Librăriile funcționează aproximativ la fel. Spun ‘aproximativ’ pentru ca ele sunt o colecție de foldere și nu de fișiere. Partea frumoasă este că unei librării i se pot atribui foldere din orice partiție sau hard disk.

Și la ce mă ajută aceste “Libraries”?

Este chiar simplu. Putem crea, de exemplu, o librărie numită “Documente serviciu”. Aceste librării îi putem atribuii folder-ul My Documents aflat în partiția C, folder-ul unde sunt salvate eventualele scanări de documente, un altul unde sunt salvate cele primite pe mail și eventual unul din rețea.  Ce câștigăm din asta? Atunci când voi căuta un fișier care nu mai știu exact cum se numește (deci nu pot folosi funcția de căutare) și nu știu locația exactă, în loc sa deschid o fereastră cu My Documents, una în care să intru în rețea, alta cu documentele scanate, le pot avea pe toate într-una singura, sortate dupa locația lor, după nume etc.

Un alt exemplu ar fi cu videoclip-urile. Librăria deja creată “Videos” nu este obligatoriu să conțină numai folderele My Videos și Public Videos. Putem adăuga altele, aflate pe alte partiții. Eu am cel puțin alte două locații pe care le pot adăuga ușor. Iată cum: Deschid Explorer (de obicei folosind tasta “windows” + “e”), iar în partea stăngă am librăriile (sub favorite si deasupra computerului si/sau homegroup-ului), o selectez pe cea numită “Videos”, click dreapta, proprietați si selectez “include a folder..”. Atât.

În lumea digitală, când hard disk-urile au capacități de ordinul TB, ordonarea și organizrea fisierelor, de orice tip, poate deveni o provocare. Folosind Libraries scăpăm de povara de a ține minte locația unui fișier sau, mai rău, îngrămădirea tuturor într-o singură locație.