Pinger

Pinger este un  serviciu care ofera SMS-uri gratuite fara conditii ascunse. Momentan este un succes major in America de Nord dar in saptamanile care urmeaza va migra si in Europa cu promisiunea ca de acum inainte vom putea da sms-uri gratuite mereu.

Pinger functioneaza intr-un mod foarte simplu. Ofera fiecarui utilizator un numar de telefon care poate fi folosit pentru a primi si a trimite SMS -uri cum facem in mod normal. Diferenta este ca acestea sunt platite prin reclamele afisate in aplicatie si nu din buzunarul nostru. Insa sistemul nostru european de SMS -uri este diferit fata de cel din America si astfel programul trebuie adaptat.

In Statele Unite si Canada atat cel care trimite un SMS cat si destinatarul platesc o parte din costul mesajului. Pentru noi poate parea foarte straniu dar ca model de afaceri face un pic mai mult sens decat propriul nostru sistem. In Europa destinatarul unui mesaj nu plateste nimic pentru el in schimb reteaua destinatarului plateste o mica suma retelei expeditorului. De exemplu eu fiind pe Orange ii trimit un mesaj Anei ( cea care are mere ) iar Ana e pe Vodafone. Ea nu plateste nimic pentru mesajul primit in schimb Vodafone plateste o suma oarecare celor de la Orange.

Acest model face mult mai dificila abordarea normala a celor de la Pinger incat exista sansa sa ajunga sa datoreze sume enorme retelelor de telefonie daca sunt mai multe mesaje primite decat trimise. Si cand vine vorba de zeci de milioane de utilizatori sumele datorate de Pinger ar putea foarte repede sa ii trimita in faliment.

Sfatuiti de cei de la Zynga, Pinger aduc un element nou in versiunea lor europeana : ” gamification”. Adica introduc mecanici de jocuri pentru a fii siguri ca numarul de mesaje trimise este aproape egal cu cel al mesajelor primite. Elementul acesta de joc este reprezentat de o mica bara care iti spune ratia ta : cand incepi sa folosesti programul ai ratia 100% – cand trimiti un mesaj acel procent scade dar cand primesti unul creste la loc – tinta este sa fii cat mai aproape de 100% mereu.

Daca acea ratie scade sub 40% nu mai poti trimite mesaje pana cand nu primesti destule sa depasesti acel prag. Pentru a te ajuta Pinger implementeaza integrari cu retele sociale si astfel poti posta un mesaj pe Facebook de exemplu in care sa-ti rogi prietenii sa iti trimita SMS -uri. Evident la inceput va parea oarecum ciudat dar ca generatie a internetului suntem obisnuiti cu lucruri mult mai ciudate de atat.

Pinger va lansa serviciul intr-un mediu restrans pentru a-l testa si a vedea daca modelul este intradevar viabil pe piata. Asta se va intampla in decursul urmatoarelor saptamani in Germania. Ei afirma ca toti operatorii de telefonie mobila cu care au vorbit s-au aratat entuziasmati si dornici de colaborare intrucat prevad castiguri de ambele parti. Daca testele din Germania reusesc serviciul va fi generalizat in Europa pana la sfarsitul anului.

pinger sms