Acum nu prea mult timp un prieten mi-a adus o plăcuță mică de wi-fi cu care el nu avea ce face. Plăcuța este un Azureware AW-GA800BT. Modelul este clasic și de cele mai multe ori ea se găsește integrată direct în plăcile de bază Asus. Dar aceasta era separată și menită a fi conectată direct la niște pini pe care propria mea placă de bază nu îi are (Asus P5KC). Așa că a trebuit să improvizez un pic. Placa este bazată pe USB 2.0 deci nu era foarte dificil de a o adapta.

După ce am petrecut o dimineață întreagă pe acest forum, pe care a trebuit să-l traduc integral cu Google Translate, am reușit sa fac plăcuța să funcționeze. Problema e că trebuie să știi ce fire vin unde. Și am să vă învăț cum puteți folosi această plăcuța pentru orice calculator și chiar și laptop.

Ce veți avea nevoie?

1) Plăcuța în sine în stare de funcționare împreună cu antena cu care vine.

2) Un cablu clasic de USB. Sau 2 cabluri dacă nu doriți sa deschideți carcasa calculatorului sau doriți sa folosiți placa la un laptop. Ambele cabluri vor fi tăiate, deci nu le luați de la ceva care v-ar mai trebuii.

3) Daca mai sus a-ți ales un singur cablu USB , atunci veți mai avea nevoie de incă unul, de orice fel. Eu recomand un cablu de la un LED tot din calculator datorită mufei pentru pini, căci va fi nevoie să conectati acest cablu la placa de bază.

4) Eventual o rezistentă sau altceva cu care puteți scădea voltajul.

5) Un voltmetru.

6) O șurubelnita, cîteva agrafe și multă răbdare.

Ce trebuie sa faceti?

1) Tăiați cablu (cablurile) USB și dezizolați o parte din el. Veți avea nevoie să le conectați în calculator deci tăiați celălalt capăt.

2) Observați culorile fiecărui cablu. Roșu este cablu de curent care se conectează la +5V. Alb este cablul de Data-. Verde este cablul de Data+ . Negru este nul-ul sau împămîntarea.

3) Urmărind schemele din pozele 1->4 conectați fiecare cablu la locul destinat lui. Observație: Precum se vede in poze unele trebuie conectate în mai multe locuri. Pentru a ușura munca am introdus capătul rotunjit de la mai multe agrafe, și am conectat un singur fir la ele. Săgețile albastre din poza 1 arată unde am aplicat aceasta metodă.

placawifi1

poza1

placawifi2

poza2

placawifi4

poza3

placawifi3

poza4

4) Daca aveti ce, conectați la al doilea cablu usb ( sau cel ales de dumneavostra) ceva ( ex. rezistenta) care să reducă voltajul de 5V la numai 3,5V.

5) Folosind fie al doilea cablu usb fie alt cablu pe care l-ați ales conectați conform pozelor la ultimile găuri în partea stângă. În poze este un cablu de LED portocaliu. Daca folosiți tot un cablu usb veți conecta firul rosu.

captura 5

captura 5

6) Daca ați folosit altceva decât un cablu usb , uitați-vă în manualul plăcii de bază și căutați o diagrama a pin-urilor de usb de pe ea. Precum în poza 6. Găsiți apoi pinii cu +5V pe placa de baza și conectați al doilea cablu la ei , precum în poza 5.

Captura 6

captura 6

7) Dupa ce vă asigurați că firele nu se ating între ele, conectați și cablul ( sau cablurile in care caz ați sărit pasul de mai sus ) USB la mufa de la calculator.

Dacă totul a decurs cum trebuie placa dumneavoastră ar trebui să pornească. Dacă nu se întâmplă asta verificați încă o dată conexiunile făcute și verificați incă o dată voltajul la ultimul fir. Dacă scade sub 3.5 V placa nu va funcționa.

Atentie: Dacă nu ați folosit nici o rezistenta să scădeti voltajul la ultimul fir placa incă va merge, dar se poate să se încălzeaza excesiv topind firele sau făcînd scurt-circuit. Monitorizați-o atent. Puteți să puneți și un mic radiator sau un mic cooler pe ea dacă aveti. Eu am folosit-o până la maxim 2 ore jumătate continuu fără cooler, fără radiator și fără rezistență. Nu am avut probleme dar nu vă bazați pe asta.

Proiectul acesta a fost testat de mai multe persoane în diverse circumstante și a mers de fiecare dată. Aveti doar grijă la voltaj și temperatura plăcii.