Mai nou toti vor sa aiba conventii. Blizzard si Quake au o traditie in a organiza evenimente anuale, insa in 2011 am avut parte de doua noi conventii: Call of Duty XP si Minecon. Prima a fost o spalare pe creier cu Modern Warfare 3 si multe sesiuni de multiplayer care nu au adus nimic nou fata de Black Ops, a doua,  Minecon a fost o surpriza placuta unde Minecraft a iesit din beta si a fost anuntat Cobalt, joc dezvoltat de Oxeye Game Studio impreuna cu Mahjong.

Cobalt este un shooter 2D care se supune aceluiasi ciclu de dezvolatare ca si Minecraft: Agile. Adica lansare jocului in stadiu de prototip cu cateva functii care pot fi jucate si actualizarea lui, in timp, cu continut nou, timp in care poate fi jucat. Cobalt este deocamdata in Alpha (versunea finala,Gold, se lanseaza in aproximativ un an) si nu pot spune ca duce lipsa de continut. De fapt, inca de acum, este foarte distractiv si poate crea dependenta.

Versiunea Alpha vine cu 3 moduri de joc: Capture the Plug (veriunea lor la clasicul Capture the flag), Team Deathmatch si Survival, iar fiecare are 3-4 harti pe care putem juca cu pana la 10 boti, recomandat fiind cu 4. Versiunea finala va avea in plus, pe langa cele mentionate, o campanie single player, un editor pentru a crea harti multiplayer si single player, multiplayer local pe PC/Mac/Linux si pentru ca, Cobalt, se vrea a fi si un game engine, va putea fi folosit pentru a crea mod-uri sau alte jocuri.

Ceea ce mi se pare extraordinar de distractiv la Cobalt este efectul Slow Motion sau Bullet Time (ca in Max Payne) de fiecare data cand un proiectil, sau mai multe, trec pe langa jucatori sau adversari alaturi de exploziile si animatiile aferente. La asta se adauga posibilitatea de a te roti prin aer si de a respinge proiectilul spre alti adversari plus cele 5-6 arme si 4 tipuri de grenade cu proprietati diferite.

AI-ul adversarilor mi se pare destul de bun, chiar pare sa-ti anticipeze miscarile din ce in ce mai bine cu fiecare runda jucata si nu ezita sa te distruga inca de la inceputul meciului cand inca nu ai nici o arma.

Cobalt este deocamdata 10 Euro, insa la momentul cand va fi lansat va costa 20 Euro, asa ca daca sunteti fanii genului va recomand sa il cumparati de acum. Detalii mai multe pe site-ul oficial