Așa cum multe site-uri, internaționale și naționale relatează, a apărut primul virus complet pentru telefoanele mobile ce au Android ca sistem de operare. Problema este că, fie din nepăsare, fie din lipsă de cunoștințe, mulți au relatat neadevăruri sau falsuri.

Să începem cu analiza “troianului”: Programul se dă drept un player video. La prima rulare a programului, în timp ce utilizatorului îi este afișat mesajul “așteaptă, se scanează librăria” (traducere aproximativă), el verifică baza de date SQLite a lui (numită ‘movieplayer.db’, care are un singur tabel, ‘table1’, și o singură coloană, ‘was’) și apoi trimite două SMS-uri către două numere de telefon ‘premium’: 3353 și 3354. Conținutul SMS-ului este: 798657. După aceea, mai trimite încă o dată, pentru siguranță, un sms la 3353. Apoi se întoarce în baza de date unde introduce valoarea ‘was’ în câmpul ‘was’. Asta semnalează programului să înceteze trimiterea de sms-uri după prima rulare.

Cam asta ar fi pe scurt. Ei bine, care sunt problemele despre care vorbeam la începutul articolului?

În primul rând, aceste două numere de telefon premium sunt valabile numai în Rusia. Deci dacă cineva ar fi rulat programul din România sau orice altă țară, cel mai probabil nu se întâmpla nimic. În al doilea rând, acest program nu este un troian (prin definiție, troianul este un program malițios ce pretinde că este legitim și, de fapt, facilitează accesul neautorizat la sistemul utilizatorului). Acest program nu are capabilități de a se multiplica, de a se răspândi viral și nici nu prezintă funcționalități de control al sistemului.

De fapt, furtul prin SMS nu este ceva nou. Este o metodă destul de veche, folosită și în România, în special prin metode de ‘social engineering’. Practic, acest program este o versiune mai ‘modernă’.

Mai mult decât atât, acest program malițios nu explorează nici o vulnerabilitate a sistemului de operare Android. În momentul instalării, utilizatorul este informat că această aplicație necesită acces la serviciile de SMS! Practic, vina este numai de partea utilizatorului (un program ce pretinde a fi media player care are nevoie de a trimite sau primi SMS trebuie să ridice câteva semne de intrebare)