Cunoscut inainte ca Webrunner, Prism este un proiect, o tentativă a celor de la Mozilla de a combina beneficiile aplicațiilor tip ‘desktop’ impreună cu beneficiile aplicațiilor tip ‘cloud’. Unul din lucrurile pe care nu le prea suport la aplicațiile ‘cloud’ este faptul că de fiecare dată sunt nevoit să deschid browser-ul preferat, să introduc adresa web sau să o selectez din lista de “Favorite”, după care să îmi introduc datele de logare. De abia după aceea pot să folosesc aplicația așa cum doresc eu.

Ce face Prism?

Prin instalarea acestui plugin pentru Firefox, utilizatorului îi se scurtează timpul de accesare a adresei respective. El creează o iconiță, fie pe desktop, fie pe taskbar a unui site pe care noi îl dorim.

Să iau un exemplu concret pentru că este mult mai ușor de lămurit.

Am scris despre aplicația de calendar de tip ‘cloud’ numită Scrybe.Folosind Prism, eu pot să îmi adaug în taskbar, sub browserul preferat iconița pentru Scrybe. Astfel, modul de accesare este “clasic”, ca orice altă aplicație care ar fi fost instalată local pe calculator. Una din marile avantaje, din punctul meu de vedere, este faptul că afișează site-ul respectiv în mod ‘full-screen’. Nu vom mai avea astfel meniul, bara de adresă sau bara de ‘favorite’ ale browserului având astfel și mai mult spațiu pentru navigare.

Există totuși și dezavantaje. In primul rând, Prism nu este disponibil decât pentru platforma Windows. În al doilea rând, este momentan in stadiul beta aș putea spune și mai există incă probleme cu anumite site-uri. Eu nu l-am folosit decât pentru Scrybe și nu am întâmpinat probleme.

În orice caz, este gratuit astfel incât nu vă costă nimic să-l instalați și să-l testați.