Recent, a trebuit să mă ocup de un calculator care primea mesaje de la antivirus că a găsit o grămadă de viruși și troieni. Când am ajuns la aparat, am avut neplăcuta surpriză să constat că, de fapt, programul care semnala aceste probleme nu era un antivirus adevărat, legitim ci unul care se dădea drept antivirus. Asta mi-a adus imediat aminte de un anunț recent legat de acest lucru făcut chiar de Google. Acesta spunea că s-a constatat o creștere în ultima perioadă a programelor de acest gen. Studiul făcut de-a lungul a 13 luni peste 240 milioane de pagini web a arătat un raport de 15% în “favoarea” acestor softuri malițioase. Click pentru mai multe detalii despre aceasta modă nouă.

Același articol spune că oamenii trebuie să fie suspicioși dacă un link sau reclamă cer bani pentru protejarea calculatorului sau pentru curățarea lui iar cei care au deja un anti-virus nu trebuie să își facă deloc griji.

Ei bine, în cazul de față, calculatorul infectat avea deja un antivirus instalat, însă de ceva timp acesta expirase și avertiza utilizatorul în acest sens. Probabil,  între avertismentele primite de la antivirus (legitime), cele de la Windows (Security Center care spunea și el că antivirus nu este adus la zi – la fel de legitim) utilizatorul a dat curs unei reclame care spunea să apese pe un link pentru a avea calculatorul protejat.

Ne oprim în acest moment pentru a analiza situația și pentru a constata cele două greșeli făcute de acel cineva și să le îndreptăm cu scopul de a nu face și alții la fel.

În primul rând, când un antivirus expiră sau utilizatorul nu mai este mulțumit de el, trebuie să-l scoată din sistem printr-o simplă dezinstalare urmată de o restartare și apoi instalarea produsului nou. Niciodată nu o să recomande cineva păstrarea simultană a doua produse de securitate pe același calculator în același timp.

Apoi, dacă vrem ceva nou sau ceva mai bun, să alegem cu cap. În acest sens am făcut o listă scurtă de antiviruși pentru a evita situatiile asemanatoare celei descrise mai sus:

Începem cu antivirușii gratuiți:

Iar acum o listă cu producători care oferă diverse soluții ca versiuni trial sau contra-cost:

Pentru toate produsele există varianta trial – puteți încerca produsul timp de 30 de zile pentru a vedea care vă mulțumește cel mai mult. Dacă optați pentru un produs de la Kasperksy, ESET sau BitDefender puteți achiziționa una sau mai multe licente de la eMAG.