project spartan facebook

De ultimele 3 zile Facebook-ul trece prin momente grele deoarece proiectele lor interne cele mai importante tot reusesc sa ajunga publice si sa domine internetul anuntand destul de clar planurile gigantului social.

Printre acestea in mod sigur cel mai interesant si care probabil va avea un impact considerabil este “project Spartan”. Nu s-au aflat inca detalii prea precise dar si putinul care se stie e destul sa ne faca sa gandim ca spatiul mobil va arata foarte diferit in perioada urmatoare.

Pe scurt project spartan este o noua platforma mobila de distributie de aplicatii. Evident se afla sub egida Facebook iar platforma are ca tinta in primul rand utilizatorii de iOS. Scopul ei ar fi sa distruga monarhia AppStore-ului ca fiind singurul mediu de distributie ( oficial). Iar modul prin care se face asta este prin intermediul browserului – mobile Safari – singura parte din ecosistemul Apple unde Facebook-ul va avea cat de cat control real.

Intreaga platforma este bazata pe HTML5 pentru a nu avea nici o problema cu software tertiar – flash, silverlight etc. Prin intermediul ei utilizatorii se pot loga cu contul de Facebook si vor putea rula aplicatii hostate de acestia. Fiind HTML 5 ne putem usor imagina ca cel putin o parte din aplicatii vor merge si fara internet dupa ce au fost incarcate. Iar integrarea cu Facebook se face prin accesul la unele feature-uri de baza precum : facebook credits – moneda facebook ce in viitor o vom vedea peste tot.

Planul si scopul sunt destul de clare: creare unei noi platforme de distributie accesibila independent de sistemul pe care se afla sub control complet Facebook. Si nu va lasati inselati, tinta principala acum este iOS dar platforma se va raspandi foarte repede si la Android si la toate celelalte ecosisteme mobile.

Este evident ca Project Spartan este urmatorul mare al celor de la Facebook si ca prin el putem vedea o schimbare de paradigma in spatiul mobil.