Dupa cateva zile de utilizat calculatoarele altora am observat ca e o diferenta foarte mare intre acestea si cel personal. Calculatoarele ,
in mare parte sunt asamblate chiar de mine ( la fel ca si cel de acasa) si deci stiu exact ce pot si ce nu pot, ce e indicat si ce e absolut interzis sa fac sau sa astept de la ele. Desi al meu este mai puternic, nu de acolo apare diferenta. Chiar sunt foarte obisnuit cu calculatoare slabe ( inca imi aduc aminte cu placere si nostalgie de primul meu Pentium MMX @ 166 Mhz ). Diferenta, consider eu, apare din modul in care sunt folosite.

Desigur dupa ce folosesti un anumit calculator o perioada de vreme va avea setarile care iti plac tie. Va fi organizat, vei stii unde sunt lucrurile, ce drivere sunt  instalate, ce programe au nevoie de update-uri si tot asa. Dar asta e doar partial motivul pentru aceasta diferenta. Problema reala apare ( la fel ca si in cazul acumulatorilor din articolul anterior ) datorita lipsei de constanta. Impresia mea este ca si procesoarele la fel ca masinile sau acumulatorii trebuie folosite pentru a se pastra cat mai bine. Celelalte calculatoare, care sunt folosite rar si atunci numai pentru browsing, sunt mai incete, merg mai greu incarca drivere-le aiurea etc. Al meu, personal, se descurca excelent si asta deoarece aproape in fiecare zi il folosesc cam la 50% din capacitatea lui. Fie printr-un joc, fie prin editare foto/video fiecare element ( hard-ul, ram-ul, procesorul si placa video ) sunt folosite la jumatate din capacitatea lor, si ca o masina care merge bine abia dupa ce ii face rodajul si o intretii un pic , la fel si acest PC se descurca mult mai bine si mai rapid fata de celalte.

Desigur ce am spus aici nu are aproape nici o baza tehnica, ci este in primul rand o parere bazata pe observatii de-a lungul a multi ani si multe calculatoare diferite.