Motto: Cine nu-si cunoaste istoria …ramane fara drivere audio.

Acum cateva zile a trebuit sa resuscitez in un calculator. Si de data aceasta Windows 7 mi-a fost de mare ajutor. Trebuie sa spun ca imi place foarte mult adaptabilitatea aceasta mare.

Sistemul era compus dintr-o placa de baza celebra Biostar ideq 330p ( k8nbd), un AMD Sempron 3200+ si o placa video care nu ne intereseaza + 1GB ram. ( de mentionat aici ca eu tin minte 1gb in timp ce windowsul imi afisa 512- se poate sa fi scos eu o placuta). Ideea e ca Seven se descurca mult mai bine decat ma asteptam chiar si cu 512mb Ram inclusiv la multitasking simplu ( yahoo+vlc+skype+utorrent+explorer).

Dar sa revenim la subiect. In principal cand reinstalezi windowsul fie ca e Vista fie ca e Seven vine cu propriile sale drivere “generic”. Adica drivere care ofera functionalitatea de baza aproape pe orice hardware : nu o sa poti sa iti setezi nivelurile la sistemul tau 7.1 …dar o sa auzi sunetele de eroare. In plus multe dintre driverele proprii hardware-ului le gasesti automat cu windows update. Iar apoi daca iti lipseste ceva instalezi manual.

Problema e dupa cum urmeaza: Driverele generice au mers pefect..mai putin cel de sunet. Am decis sa instalez driverele originale ale placii de baza, asta e obicei este cea mai buna varianta. Desigur CD-ul fusese pierdut demult, deci a trebuit sa caut pe net. Datorita popularitatii placii de baza ( v-ati prins ca sunt sarcastic nu? ) a durat cam jumatate de ora pana sa gasesc driverele , si asta dupa ce am tradus o pagina din chineza sau coreana, nu stiu prea bine. Driverele le-am gasit dar nu m-au ajutat prea mult, fiind din 2006. Ba mai mult, mi-au stricat si driverul de Ethernet si a trebuit sa dau un system restore pana sa pot folosi internetul din nou.

Am mai instalat inca vreo 3 drivere generice si un driver nvidia ( nu stiu prea bine de ce dar teoric avea legatura cu placa mea de baza ).  Evident nici unul nu a mers. Cand mai aveam foarte putin si ma apucam sa-mi scriu driverele proprii cineva a instalat la intamplare un driver Realtek AC’97. Si a mers fara probleme.

Explicatia: Driverele noastre generice pe care le tot folosim sunt mult mai recente, pe domeniul audio folosim Realtek High Definition Audio, driver de altfel foarte bun dar vechi, mai exact din 2004. De aceea el este compatibil cu aproape tot ce folosim ..doar ca in acest caz hardware-ul folosit ( placa audio onboard respectiv placa de baza) era atat de vechi incat acest driver era prea nou pentru a functiona. Pe cand AC’97 fiind facut in 97 ( epoca fierului in termeni de tehnologie) era perfect. Iar problema reala e ca mie nici nu mi-a trecut prin cap ca driver-ul actual nu ar fi fost retro-compatibil ( de destule ori e ).