Iata-ne la sfarsitul inca unei saptamani de munca si este momentul sa facem o recapitulare a acesteia cu cele mai importante stiri si articole.

1) Google si noul format de imagini WebP

Chiar cu o zi inainte de inceputul acestei saptamani Google au lansat ca preview un nou format si posibil viitor standard de imagini numit WebP. Acesta are scopul de a inlocui actualul JPEG. WebP este un format lossy ( adica se pierde informatie cand este encodat) dar necesita cu pana la 40% mai putin spatiu decat jpeg-ul pentru o calitate perfect comparabila. Pana aici suna foarte bine, problema e ca timpul de encodare este aproape de 8 ori mai mare. Articolul original de la Google e aici , iar o galerie cu poze comparate WebP vs JPEG gasiti aici.

2) iPhone-ul si datele personale

In aceasta saptamana un raport a aparut care sustine ca multe aplicatii gasite in AppStore pot compromite intimitatea dumneavoastra, ba mai mult pot sa va urmareasca locatia. Aparent un numar destul de mare de aplicatii trimit datele dumneavoastra personale diverselor servicii pe care le folositi. Pana aici nimic grav considerand ca pentru tranzactii online sau altele asemenea chiar e nevoie de aceste date. Problema apare ca unele sunt trimise direct in format text ( ahammm Amazon ) ceea ce e destul de grav dar problema reala este ca aceste date sunt uneori transmise impreuna cu UDID-ul, adica codul unic al telefonului. Corelate aceste doua tipuri de informatii va pot indica ca persoana, va pot urmari locatia in functie de locul de unde sunt transmise si chiar pot observa ce aparate noi cumparati. ( trecerea la un nou iPhone de exemplu).  Desigur nu e momentul sa ne panicam, astfel de probleme nu sunt nici noi si in mod sigur nici nu e ultima data cand le vom intalni dar e un semnal bun sa fim precauti cu datele pe care le expunem mai ales cand folosim retele nesecurizate.

Via Ars.

3) Ubuntu One acum cu streaming pentru muzica

Serviciul One lansat de mai bine de un an ofera spatiu pentru documente in “cloud”. Dar acum urmeaza sa lanseze si un serviciu de stream-uit muzica atat pentru alte calculatoare dar si pentru Android si iOS. Program-ul pentru Windows se pare ca va fi gratis iar pentru a va asculta muzica pe telefon va trebui sa contribuiti cu aproximativ 4$ pe luna. Suna interesant? Da ..dar exista si alternative. Despre ele intr-un viitor post.

Via Lifehacker

4) Microsoft Security Essentials – gratis pentru firme mici

In numai un an de la lansare Microsoft Security Essentials a adunat peste 30 de milioane de utilizatori, fiind laudat pentru discretia sa cand ruleaza si pentru faptul ca este chiar bun impotriva virusilor. Dar cei de la Microsoft se pare ca sunt hotarati sa mareasca acest numar si saptamana aceasta au schimbat contractul cu utilizatorii practic dand voie firmelor mici ( pana in 10 PC-uri ) sa foloseasca gratis acest program. Desigur pentru cele mari Microsoft inca recomanda folosirea celorlalte solutii de securitate.

Via Techspot

5) OnLive a devenit gratis

Ca  veni vorba de programe utile gratis , puteti citi de la noi cum Onlive, care ne permite sa jucam orice joc direct pe net a devenit gratis. Articolul nostru aici.

6) Lansari de Nokia N8 si Windows Phone 7

7) Microsoft Essentials 2011.

Am testat suita iar impresiile noastre plus explicatii despre ce programe contine si cum se folosesc le gasiti aici.

8.) Samsung Galaxy Tab

Desi interesul pentru aceasta tableta este destul de scazut la noi in tara, in special pana vedem ofertele de la Orange, noi am apucat sa o testam un pic. Impresii, preturi si cateva poze in acest Hands On.

9) Firefox 4 Beta pe Android si Maemo

Firefox 4 s-a lansat ca beta pentru Android si Maemo. Constructia aceasta a vizat timpul de raspuns si randare al aplicatiei si stabilitatea ei. In acelasi timp vine cu feature-uri cu care ne-am obisnuit si pentru desktop si desigur suporta ultimele tehnologii precum HTML5. Ne intrebam daca va fi o zi cand il vom putea folosi si pe iOS. Post-ul original aici.