La ora actuala, utilizatorul are la dispozitie 5 browsere de internet cunoscute, plus alte cateva mai obscure.

Chiar si asa, din pacate un raspuns la intrebarea: “Care este cel mai bun browser?” nu cred ca exista. Cel putin unul universal.

In randurile ce urmeaza prezentam o serie de teste facute de noi pentru a va raspunde la unele dintre nelamuririle legate de diferentele dintre cele 5. Sa incepem

Peacekeeper

Peacekeeper este un benchmarker de la Futuremark. Este un test sintetic care evidentiaza cel mai bun browser-ul pentru sistemul in cauza.

Scoruri Peacekeeper

Scoruri Peacekeeper

Safari si Chrome conduc detasat pe cand IE se zbate sa treaca testul. Firefox si Opera se bat de la egal la egal pentru locul 3.

Performanta in JavaScript

Sunt site-uri care utilizeaza JavaScript foarte mult. Astfel, performantele unui browser conteaza din ce in ce mai mult din acest punct de vedere. Ne-am folosit de benchmark-ul de la SunSpider.

Rezultate JavaScript

Rezultate JavaScript

Din nou, Safari si Chrome ocupa primele 2 locuri, urmate indeaproape de Firefox. Opera obtine un scor dezamagitor, iar IE deja ne-a obisnuit.

Acid Test

Acid Test, mai exact Acid Test 3 este un test care verifica abilitatea browser-ului de a interpreta si a afisa anumite date folosind ultimele standarde oficiale ale Web 2.0 . Desi Acid Test 3 se axeaza mai mult pe elemente Java nu ignora nici Css-ul, XML-ul, DOM ( 2) sau grafica vectoriala. Practic este un test “all around”, adica pentru o viziune completa a abilitatilor unui browser.

Chrome, Safari si Opera au trecut cu procentaj maxim, Firefox a obtinut 93 iar Internet Explorer nu l-a trecut deloc.

Mentionez totusi ca Safari desi a luat 100 puncte, a avut animatia intrerupta iar Chrome nu a trecut ‘Linktest’-ul. Opera a fost singurul fara nici o problema.

Consumul de memorie

Pentru aceasta categorie au fost facute doua teste. Consumul de memorie al aplicatiei doar cu o pagina web, Wikipedia.org si consumul de memorie cu 5 tab-uri si anume: wikipedia.org, rgstuff.ro, youtube.com, gmail (logat) si cnn.com.

Consumul de memorie cu un site

Consumul de memorie cu un site

Aici am avut parte de prima surpriza, unde IE a obtinut cel mai bun scor cu doar 14.2K din memorie ocupati, la mica distanta aflandu-se Chrome cu 15.5K. Opera cu 23.1K, Firefox cu 26.5K si Safari cu 31.9K ocupa restul pozitiilor. Mai este de notat faptul ca scorurile obtinute de mine difera de cele obtinute de Geeky*. Mai exact, Chrome-ul a fost cel care a ocupat doar 12.8K urmat de IE cu 27K urmate de Safari, Opera si Firefox.

Consumul de memorie cu 5 tab-uri deschise

Consumul de memorie cu 5 tab-uri deschise

Cand vorbim de mai multe site-uri deschise, Firefox revine pe primul loc cu 89.1K urmat de Opera cu 93.5K. Chrome-ul completeaza podiumul cu 101K. IE si Safari obtin scoruri rusinoase de 184 respectiv 199. Rezultatele obtinue de Geeky* plaseaza Chrome-ul in frunte cu 73.6 urmat de Firefox cu 92 si Opera cu 97. Din nou IE si Safari cu 140, respectiv 190 “domina” partea inferioara a clasamentului.

Timpul de deschidere

In timpul utilizarii unui calculator, deschidem si inchidem browser-ul de foarte multe ori. De aceea am considerat ca este important si acest aspect.

Aici s-au facut doua teste. Prima, denumita pornirea la rece, reprezinta prima deschidere a browser-ului dupa incarcarea sistemului de operare. Cel de-al doilea test este facut cand browser-ul a fost deja folosit si se afla in cache. Toate testele au fost executate de 3 ori si facuta media.

Pornirea la rece

Pornirea la rece

Chrome are o viteza foarte mare, deschizandu-se aproape instantaneu in 2.56 secunde. Opera se deschide in 4.1 secunde iar Safari in 6.3. Firefox si IE, mai lente in 7.56 respectiv 8.06.

Viteza de deschidere a browserelor

Viteza de deschidere a browserelor

Dupa ce au intrat in cache, evident toate se deschid mai rapid. Timpii redusi insa si clasamentul diferit,Firefox si IE trimitand Safari pe ultimul loc. Lider din nou Chrome cu 1.35 secunde urmat de Opera cu 1.6 si Firefox cu 2.0. Urmeaza IE, 2.3 si Safari cu 3.95.

Concluzii

Illuminatus: In evaluarea unui browser nu poti sa iei in considerare numai aceste cifre prezentate. Conteaza mult si interfata, posibilitatile de personalizare si securitatea printre altele. Insa in mare, lucrurile se pot rezuma in felul urmator:

  • Cei care doresc un browser rapid si sigur pot alege Chrome sau Opera dupa preferinte
  • Cei care doresc un browser destul de rapid dar cu foarte multe posibilitati de personalizare si de marire a functionalitatii pot alege Firefox
  • IE sau Safari nu le prea putem recomanda

Geeky: Inafara de cele spuse de colegul meu voiam sa mai adaug, ca desi noi acum ne-am axat pe domeniul de performanta si abilitati ( de randare), mai sunt multe alte elemente care pot influenta in bine sau in rau navigarea pe internet. De la sistemul de operare pe care il folositi la calitatea conexiunii dumneavoastra la internet. Toate acestea influenteaza, si numai in situatii specifice puteti decide ce browser va face fata cel mai bine nevoilor dumneavoastra.

* Voiam sa explic de unde apar diferentele in rezultate: Testele au fost facute pe doua sisteme, puternice dar diferite : Eu am Quad Core q6600 si un Geforce 8800 GTS pe cand colegul a rulat testele pe Core 2 Duo T 7400 si un GeForce 7950GTX. Ambele sisteme au 2gb RAM.