Intro

MeeGo este un sistem de operare open source, bazat pe Linux creat de Intel si Nokia prin imbinarea a doua proiecte mai vechi. Avand mult potential si interes destul de mare in spate MeeGo doreste sa devina sistemul de  operare de baza pentru aparatele “lightweight” precum netbook-uri, tablete si viitoarele telefoane Nokia, cand firma finlandeza va renunta in sfarsit la Symbian.

Prima sa versiune pentru netbook-uri a aparut in luna Mai a acestui an dar era foarte departe de a fi un concurent real pe aceasta piata. 6 luni mai tarziu dupa multe imbunatatiri si schimbari cu lansarea versiunii 1.1 am decis ca este momentul sa fie testat serios. Iata impresiile noastre.

Design

La acest capitol suntem de parere ca MeeGo sta foarte bine iar cuvantul care nu-ti mai iese din cap este ” dragut”. Interfata e draguta, background-ul e dragut, tranzitiile sunt dragute, iconitele sunt dragute. Interfata se bazeaza pe cateva elemente. In primul rand pagina dumneavoastra, sau spatiul dumneavoastra in traducere directa. Este prima pagina pe care o vedeti atunci cand porniti aparatul dar si de fiecare data cand iesiti dintr-o aplicatie. Impartita in 3 spatii va pune la dispozitie aplicatiile favorite in partea de jos stanga, intalnirile si notele de calendar de pe ziua respectiva in stanga sus iar in partea dreapta o zona mare unde gasitit fie documentele sau paginile de web deschise recent fie feed-uri de la retele sociale la care sunteti inscris.

pagina principala in meegoInterfata cu aplicatii in Meego

Tab-ul de internet in Dock pe Meego

Al doilea element pe care se bazeaza interfata este dock-ul de sus. Fiind un element constant, spre fericirea noastra, dock-ul aflat mereu in partea de sus a ecranului reprezinta cel mai folosit element al interfetei. Avand categorii pe care le puteti seta cum doriti, prin intermediul sau deschideti aplicatii, ajungeti la setari si/sau schimbati fereastra in care va aflati.

Un ultim element principal al interfetei este conceptul de zone – Zones. Fiecare aplicatie se deschide pe un spatiu diferit. Puteti sa va ganditi la o zona ca fiind un desktop. Fiecare aplicatie va avea propriul ei desktop iar ferestrele nu se suprapun. Este o abordare specifica sistemelor pentru telefoane in care fiecare aplicatie ocupa intregul ecran. Pentru a naviga de la una la alta aveti cateva variante. Alt+ Tab, metoda clasica functioneaza exact cum v-ati astepta schimband pe rand intre aplicatii. A doua varianta este sa folositi dock-ul de sus. Acesta se ascunde cand porniti o aplicatie dar tinand mouse-ul in partea de sus a ecranului reapare. Iar a treia varianta este ca din dock sa selectati Zones. De acolo puteti vedea toate spatiile si aplicatiile pe care le contin. Tot de aici puteti naviga direct unde doriti si puteti muta aplicatiile dintr-un spatiu in altul in asa fel incat sa aveti mai multe aplicatii in aceeasi zona ca intr-o interfata clasica.

Conceptul de zone si spatii in Meego

Hardware si compatibilitate

Unul dintre motivele invocate de catre Intel pentru sustinerea acestui proiect este lipsa de suport real acordata de Microsoft procesoarelor Atom asa ca acest sistem de operare se orienteaza spre acestea. Teoretic tot ce aveti nevoie este un sistem cu Atom sau Core 2 ( sa suporte SSSE3) si sa NU aveti video prin chipseturi GMA-500, Nvidia sau Ati. Lista oficiala de netbook-uri suportate se gaseste la ei pe site sau pe wikipedia.

Din pacate, opus fata de asteptarile noastre legate de linux un numar destul de insemnat de componente nu au fost recunoscute. Wi-fi-ul nu merge si nici nu am fost intrebati daca vrem sa cutam drivere. Iar asta se pare ca e o problema un pic mai vasta decat ne-am fi asteptat. Vestea buna e ca pentru cei care necesita drivere Broadcom exista o solutie. Vestea proasta este ca ea consta in a va construi singuri binarele dar se poate face urmand acesti pasi.

Nici Bluetooth-ul nu a fost recunoscut care pe orice alt sistem de operare este vazut din start, iar pentru acesta nu am gasit solutii. Si in final nici modem-ul 3G nu poate fi folosit in vreun fel.

In schimb stick-urile si cardurile de memorie au mers precum ne-am fi asteptat. Simplu si direct.

Interfata la conectare unui stick de memorie pe MeegoInterfata File Browser in Meego

Bootare, suspendare, stingere

Spre incantarea noastra sistemul booteaza rapid. In jur de 20 de secunde ii sunt necesare pentru a porni iar asta ruland Live de pe un stick USB. In mod cert intervalul mai scade cu cateva secunde daca este instalat nativ. Optiunea Hibernate nu exista, exista doar suspendare care se face automat cand inchideti ecranul. Problema cu acesta e ca nu de putine ori sistemul se blocheaza si nu mai poate fi scos din acea stare decat printr-un reset. Iarasi este o problema cunoscuta si teoretic se lucreaza la ea. In final, stingerea sistemului se face foarte rapid. Undeva sub 10 secunde de cand dati comanda si pana cand ventilatoarele se opresc. Ni se pare o performanta buna in acest domeniu mai ales daca s-ar rezolva problemele cu starile de suspendare.

Aplicatii si functionalitate

Din start sistemul se doreste a fi unul minimalist, pentru aparate cu putere limitata de procesare si pentru utilizatori fara mari nevoi. Sistemul, de la versiunea 1.1 vine cu aplicatiile de baza preinstalate, aplicatii cu care orice utilizator linux este obisnuit : Evolution pentru e-mail, Chromium/Chrome pentru browsing, Banshee pentru redare multimedia si Empathy pentru messenger. Fiind bazat pe Linux in principiu aveti toata functionalitatea acestuia. Din pacate realitatea sta un pic diferit. In primul rand librariile de unde puteti downloada sunt limitate cel putin pentru aceste versiuni inca de test si nu e foarte usor si direct sa le schimbati. Apoi setarile de sistem sunt iarasi minimaliste, cel putin cele integrate in interfata grafica caci prin intermediul terminalului sigur poti ajunge adanc in sistem. Cu toate acestea am gasit atat Gimp cat si Cheese pe care le-am instalat si au mers fara probleme.

Interfata cu setari in Meego

Ceva ciudat de mentionat aici nu a mers nici un update. De altfel, doar Adobe Flash parea sa fie singurul pachet gasit dar nici pe ala nu am reusit sa-l instalam datorita unei erori de autentificare a pachetului. Chiar si fara, Chromium a reusit sa incarce si sa ruleze aplicatii si video flash. Din pacate, si stiu sigur ca nu din vina browser-ului avea tendinta sa se blocheze destul de des cand venea vorba de astfel de pagini flash si tot aici de mentionat ca nu am reusit sa fac Youtube-ul sa mearga fullscreen.

Chromium ruland YouTube pe MeegoChromium se blocheaza pe Youtube datorita Flash-ului

Si sa nu uitam de diferite bug-uri pe care le intalnesti. Sunt cunoscute dar momentan nu prea sunt solutii pentru ele. Cel mai des intalnit este imposibilitatea de a porni doua melodii in acelasi timp. De exemplu daca ascult muzica in Banshee si intru in acelasi timp pe YouTube doar prima melodie se va auzi. Iar pentru a o auzi pe a doua trebuie sa inchid Banshee, sa inchid Chromium complet- nu doar instanta de youtube iar apoi sa redeschid Chromium si pagina. Alte incercari doar vor bloca browser-ul.

Viteza de raspuns ne-a uimit apoi ne-a enervat. Cand porniti sistemul si cat navigati prin dock viteza de raspuns este excelenta. Exact ceea ce ne doream, cu tranzitii “dragute” si timp de raspuns foarte mic. Dar apoi daca porniti o aplicatie totul se duce de rapa. 2,3 ,4 secunde pana se dechide o aplicatie de genul calculator si apoi cam acesta e intervalul de raspuns in functie de comanda. Daca porniti o alta aplicatie timpul va creste. Este normal intr-o anumita masura mai ales datorita lipsei de optimizare dar am fost dezamagiti de contrastul atat de mare cu impresia originala.

In fine, exista probleme exista si lucruri bune. O parte le putem scuza datorita varstei sistemului si odata cu maturizarea acestuia suntem sigur ca o parte vor disparea. Din pacate, pana atunci astfel de probleme ne obliga sa ne orientam spre alte sisteme de operare.

Autonomie

Am reusit o durata de viata de 2:20h pe o baterie cu 3 celule cu luminozitatea setata pe maxim, facand streaming prin ethernet de pe Youtube. Nu este rau, e foarte comparabil cu Windows sau Joli dar nu ne puteti invinui ca de la un sistem atat de “usor” asteptam macar 3 ore cum se lauda Jolicloud 1.1 ca va oferi. Deci la acest domeniu nu am fost prea impresionati.

Concluzie

Cu bune si cu rele MeeGo este un sistem care va ramane pe piata. Promite multe si noi speram sincer ca va ajunge sa dovedeasca ce poate. Din pacate, in ciuda unei interfete aproape perfecte si a unui potential ridicat nu putem sa recomandam MeeGo ca sistem de operare principal. Lipsurile si problemele intalnite sunt inca prea mari pentru ca acesta sa concureze impotriva Windows-ului, Ubuntu sau chiar Jolicloud. Dar asteptam cu interes versiunea 1.2 care este anuntata pentru luna Aprilie si ne bucuram enorm daca pana atunci MeeGo isi va implini potentialul.