Testarea a pornit cu stangul. Dupa instalare, am accesat aplicatia folosind iconita de pe desktop. Imediat mi-a aparut un mesaj care ma informa ca exista update-uri disponibile si ma intreba daca vreau sa le downloadez si instalez. Un lucru ciudat din moment ce softul e nou si a fost downloadat de pe site-ul oficial.

In fine, dupa instalare am pornit din nou aplicatia. Suntem intampinati cu un mic videoclip de prezentare. Nu e prea folositor dar poti sa iti faci o idee generala asupra lucrurilor pe care le ofera.

Dupa aceea, putem selecta doua moduri de start. Modul Quick sau  cel avansat  in care modificam din start anumite optiuni, precum care fisiere sa fie asociate cu acest program etc. Am ales Quick pentru ca oricum acele optiuni vor putea fi schimbate ulterior.

Pagina de primire Zune

Pagina de primire Zune

La inceput, putem selecta trei dintre artistii preferati. Dupa cum se vede din screenshot am ales, Bon Jovi, U2 si Depeche Mode. In timp ce scriai aparea si o lista cu artisti pentru a te ajuta. Din pacate insa, nu puteai alege un artist care nu era in lista (de exemplu Chase&Status). In plus, de foarte multe ori primeam mesajul de avertizare care se vede si in screenshot in ciuda faptului ca a fost efectuata cu succes cautarea.

Alegerea artistilor in Zune

Alegerea artistilor in Zune

Dupa acest pas optional, se deschide in sfarsit aplicatia propriu zisa.

Aplicatia Zune

Aplicatia Zune

Cei trei artisti selectati inainte au aparut acolo, putand asculta preview-uri la melodii alese random de aplicatie. In partea dreapta sunt selectate ultimile videoclipuri vazute. Nu erau prea multe de vazut/facut asa ca am trecut la galerie

Galeria de muzica in Zune

Galeria de muzica in Zune

Galerie al carui fundal, dupa cum se vede,  nu mai e pe acel negru stilat ci pe alb. Partea dominanta e formata din 3 coloane. In partea stanga se afla toti artistii, in partea centrala albumele (toate daca nici un artist nu e selectat), iar in dreapta melodiile (toate daca nici un album nu e selectat). In partea dreapta jos sunt controalele pentru player, cam indepartate de partea centrala unde este afisata melodia curenta.

Acesta este modul principal de vizualizare, dupa artisti. Mai exista si dupa genuri muzicale, albume, melodii (captura de ecran)

Afisarea melodiilor in Zune

Afisarea melodiilor in Zune

sau playlist-uri. Un lucru util este ca in modul de vizualizare dupa artisti pot fi selectate coloanele care vrem sa fie afisate si le putem aseza unde dorim. Se mai pot adauga coloane pentru data adaugarii, marimea fisierului, numarul de accesari, anul de aparitie etc. Din pacate insa nu exista optiunea pentru afisarea bitrate-ului.

De asemenea, aplicatia include si un miniplayer care poate fi pozitionat oriunde.

MiniPlayer Zune

MiniPlayer Zune

Din fericite, umbland prin setari se poate schimba acel alb predominant si se pot insera niste poze/elemente grafice subtile care sa mai reduca din intensitatea albului care pentru unii poate fi deranjant.

Un alt lucru care mi-a placut a fost legat de faptul ca imediat ce am adaugat in folderul My Music un album, acestea au aparut instantaneu in lista cu melodii. De asemenea, orice modificare legata de metadatele unei melodii s-au regasit imediat si in soft.

Alte plusuri ar fi: modul full-screen in care afiseaza albume diverse in background care se schimba la un anumit interval in timp ce toate detaliile melodiei curente sunt prezentate in partea de jos (usor stanga),  conectivitatea cu Xbox360, ripuirea melodiilor la 320Kbps pentru mp3 dar si in format lossless (intre 470 si 940Kbps). Nu lipseste nici integrarea in Windows 7 prin JumpListuri dar si prin taskbar preview:

JumpList Zune si Windows 7

JumpList Zune si Windows 7

Preview-ul din taskbar pentru Zune

Preview-ul din taskbar pentru Zune

Pentru o analiza mai buna din punctul de vedere al performantelor, am decis sa testez cum se comporta Zune comparativ cu iTunes pe un numar mare de melodii. Aici a intervenit prietenul meu, Dahaka, care l-a instalat pe un sistem cu aproximativ 33000 de melodii.

Din punctul de vedere al memoriei consumate Zune sta mai bine ocupand aproximativ 70mb fata de iTunes cu cei aproximativ 100 ,in plus Zune poate fi considerat mult mai atragator ca design si interfata. Cu toate aceastea, insa, performanta a fost mediocra cand a venit vorba de un numar mare de fisiere. Probabil nu e bine pus la punct pentru ca sunt momente cand se blocheaza sau nu le arata pe toate chiar daca petrece o buna perioada de timp facand cache-ul.

Tot din cauza unui numar mare de fisiere au aparut si primele minusuri deranjante: in primul rand sistemul de rating de la zune cu 3 ‘inimoare’ este mai slab decat cel cu 5 ‘stelute’ de la iTunes. Motivul este cat se poate de evident…avand multe melodii trebuie sa faci o distinctie mai clara intre ce e foarte bun, ce poti sa asculti din cand in cand si ce nu merita prea multa atentie. Un alt minus este faptul ca daca ai o compilatie, nu o pastreaza in “Various Artists” ci le imparte in cati artisti vrea el. In plus, copertele albumelor pot fi modificate doar cautandu-le cu explorer, neexistand optiunea “drag and drop” care simplica lucrurile.

Concluzii: Pentru publicul din Romania, vestea proasta e ca Zune nu se vinde nicaieri in afara Statelor. Astfel ca, o comparatie cu iTunes nu isi are sensul pentru detinatorul unui iPod/iPhone. Pentru ceilalti insa, care prefera din start programe mult mai populare precum Winamp, AIMP sau altele, Zune nu are prea multe sanse, in primul si in primul rand datorita obscuritatii as zice eu. Cred ca marea majoritatea a utilizatorilor care se impaca la fel de bine si cu Windows Media Player si cu Winamp s-ar putea descurca foarte usor si cu Zune. Mi se pare ca se integreaza foarte bine in Windows Vista sau Windows 7, fata de Winamp de exemplu pe care eu il vad foarte frumos in XP si atat. Insa la capitolul functionalitate Zune ramane un pic in urma fata de majoritatea playerelor.

Dacă sunteți deciși să-l încercați link pentru download: download Zune