Cu acest inceput de an am vazut in sfarsit prima iteratie pentru tablete a sistemului de operare Android de la Google. Acesta a fost original conceput numai pentru telefoanele mobile dar datorita aparitiei peste noapte a unei noi piete cu lansarea iPad-ului, a ajuns sa fie folosit si pe tabletele competitorilor Apple.

Le-a luat ceva celor de la Google sa se prinda cum sta treaba si de-abia acum cateva luni au lansat versiunea 3.0 Honeycomb creata special pentru aceste tablete.

Partenerul principal pentru lansarea noului sistem a fost Motorola cu tableta lor Xoom. Aceasta a setat standardele in privinta tabletelor ce ruleaza Android.

Design

Motorola Xoom Fata

Moto Xoom aduce cu sine un design simplist dar eficient. Tableta are un ecran de 10.1 inchi, diagonala incadrata de o banda neagra si acoperit cu un strat de gloss. In partea de sus se afla camera video frontala, iar in partea de jos avem un LED ce se aprinde in timpul incarcarii. Spatele este acoperit cu o combinatie de aluminiu si plastic. Acesta din urma acopera doar partea de sus unde gasim difuzoarele, butonul de pornire, LED-uri pe post de blit si camera video principala.

Pe lateral in partea de jos avem porturile – mini USB, mini HDMI si conectorul pentru dock, iar simetric pe partea de sus avem intrarea pentru casti, si sloturile de SIM pentru variantele cu 3G si de carduri Micro SD.

Tot aparatul are 730 de grame si atinge 12.9 mm grosime in partea de mijloc unde e cel mai gros.

Motorola Xoom LateralMotorola Xoom Lateral

Specificatii

La momentul lansarii Xoom s-a definit ca fiind o platforma destul de puternica si relativ competitiva.

Ecranul mentionam este de 10.1 inchi, un pic mai mare decat competitia Apple cu iPad de 9.7. Ca rezolutie vorbim de 800 x 1280 care nu impresioneaza prea tare dar nici nu deranjeaza in vreo instanta. Se descurca bine si ca luminozitate avand rezultate decente si in lumina solara directa.

Pe interior Motorola Xoom se mandreste cu un procesor Dual Core Tegra 2 la 1 Ghz. Cu acesta face pereche 1 GB RAM. Memoria utilizabila este 16/32/64 GB in functie de modelul ales si poate fi extinsa cu inca 32GB prin card Micro SD. Desi asta va deveni posibil abia cu update-ul de Android 3.1

Performante

Aparatul este relativ competitiv pe piata mai ales daca nu luam in considerare iPad 2-ul care a aparut dupa el. In testul Quadrant pentru procesare inclusiv video a avut o medie de 1850 de puncte. Nu este un rezultat rau desi ne asteptam la un pic mai mult.

In utilizarea de zi cu zi aparatul se misca destul de bine. Se misca chiar mai bine decat Samsung Galaxy Tab 10.1 care are specificatii mai puternice. Aceasta se poate sa fie datorita unor mici optimizari facute de Moto ca fiind partener principal de lansare.

Tableta ruleaza fara probleme filme 1080p atat timp cat sunt cele de pe Youtube. Cand vine vorba de alte surse – cum ar fi direct de pe card sau de pe alte site-uri de internet apar probleme. Atat timp cat ruleaza Flash Player-ul tableta incepe destul de des sa sacadeze. Aceasta este partial si datorita problemelor pe care le-a avut Adobe Flash in ultimul timp dar si lipsei de optimizari in Honeycomb.

Din pacate nu i-am gasit destule aplicatii incat sa ii testam performantele in mod exhaustiv.

Motorola Xoom Rezultate Quadrant

Software

Prima parte a acestui capitol este definita de sistemul de operare Android 3.0 Honeycomb. Acesta este primul sistem Android dedicat tabletelor si astfel vine si cu niste probleme. In primul rand sistemul are toate caracteristicile unui beta : performante uneori inexplicabil de slabe, bug-uri numeroase si o lipsa acerba de optimizare in anumite instante.

Al doua parte este legata de aplicatiile disponibile pentru aceasta platforma. Spre deosebire de cele 95.000 de aplicatii special create pentru iPad, Honeycomb “se mandreste” cu un numar de ordinul zecilor. Si datorita starii haotice in care se afla Android Market nu exista nici un mod de a diferentia intre aplicatiile create special in acest scop, aplicatiile care chiar daca nu sunt special pentru tableta totusi vor merge ok si aplicatiile complet incompatibile. De aceea utilizatorul se afla in pozitia sa descopere cum aplicatii nu merg abia dupa ce le-a descarcat si eventual platit.

Aceste doua aspecte foarte problematice si valabile general pentru Android, scad foarte mult utilitatea si implicit competitivitatea Motorola Xoom.

Camere

Precum am mentionat aparatul vine cu doua camere de filmat. Cea mica, frontala are 2Mpx si este folosita pentru videoconferinte si aranjarea machiajului. Cea mare are 5 Mpx si se descurca ok. Filmeaza 720p si calitatea este rezonabila. Este interesant ca in timpul filmarii rata de afisare pe ecran ( refresh rate) scade considerabil dar filmarea in sine iese foarte ok. Precum se vede in filmulet suntem in mare parte scutiti de efect “jelly” si probleme de culori. Chiar si asa consideram ca tabletele nu sunt fezabile ca aparate video datorita naturii lor: sunt tablete.

poza cu motorola xoompoza cu motorola xoompoza facuta cu motorola xoom

Autonomie

Motorola Xoom vine cu o baterie maricica. In testul nostru ruland video cu luminozitatea la 65% si Wi fi-ul pornit tableta a reusit sa atinga aproximativ 8 ore. Evident cu luminozitatea scazuta si Wifi-ul inchis aceasta performanta s-ar prelungi.

Teoretic in standby ea ar fi capabila de o durata de viata de 14 zile. Noi am reusit numai 4 dar aveam cateva aplicatii si Wifi-ul pornit permanent. De asemenea primeam notificatii pe ea de la diverse servicii online.

Incheiere

Motorola Xoom este o tableta decenta din punct de vedere hardware dar nu e cea mai buna din clasa ei. Samsung Galaxy Tab 10.1 o surclaseaza in domeniul tabletelor Android, iar in piata libera iPad 2-ul inca domina din toate punctele de vedere.

Multumim celor de la EvoMag pentru aparatul de test. Pentru doritori tableta in versiunea sa de 32GB poate fi cumparat de aici.