Nintendo a dat startul si a inovat piata de console pentru jocuri, iar cel mai recent produs, 3DS nu face exceptie. Pe langa functionalitatile unui Nitendo DS, modelul 3DS aduce posibilitatea de a ne juca si a face poze in 3D, fara a purta ochelari speciali pentru asta.

Design

Am avut in teste un Nintendo 3DS ce are culoarea Aqua Blue, dar se vede clar ca dispozitivul este impartit in 3 straturi distincte, fiecare dintre ele avand o nuanta diferita de verde. In ceea ce priveste constructia, este destul de bine pus laolalta, chiar si pentru un dispozitiv de gaming care, desi este de 3x mai gros ca un iPhone, poate incapea in buzunarul pantalonilor. Balamaua ce tine ecranul este bine construita si poate duce cativa ani fara probleme, dupa cateva zeci de rabatari, mecanismul este silentios si sigur.

Consola are 2 ecrane: primul este cel de 5″ WQVGA ce poate reda in 3D, iar al doilea este un ecran  tactil QVGA de rezolutie 320×240.

La capitolul butoane, a aparut un stick analog asemanator celui de pe PSP, iar in rest totul este exact la fel ca pe un Nintendo DSi, desi D-pad-ul este prea apropiat de marginea de jos a consolei, iar dupa ceva timp de jucat te dor degetele.

In partea din fata a lui Nintendo 3DS avem o mufa clasica de casti de 3,5″ si 2 leduri: Power si Charge. Pe marginea din dreapta avem butonul de activare a Wi-Fi-ului b/g cu led de activitate si sliderul pentru activarea functiei 3D a ecranului. Pe marginea din stanga avem slod de card microSD si slider pentru ajustarea volumului. In partea din spate avem slot de incarcare, locaș pentru cardurile cu jocuri si un stilus.

Ecran 3D fara ochelari si aparat foto 3D

Feature-ul principal al consolei este ecranul glossy 3D de 3,5″ cu o rezolutie de 800 x 240 si pentru care nu ai nevoie de ochelari speciali pentru a vedea efectul 3D. (tehnic vorbind, fiecare ochi are nevoie de o alta imagine deci rezolutia este de fapt de 400 x 240).

Bineinteles, cu ajutorul slider-ului de pe margiea ecranului putem ajusta efectul vizual, astfel ne putem juca si vedea, normal, in 2D sau putem activa vizualizarea in 3D a jocurilor, pozelor si meniului. Efectul 3D poate fi vazut doar de o singura persoana, care trebuie sa tina aparatul la 30 cm in fata sa;  cei care stau in lateral vor vedea doar 2 imagini suprapuse. Mare atentie la cat de mult folositi modul 3D, poate avea efecte neplacute ca, de exemplu, stari de ameteala, luati o pauza dupa fiecare 30 min de joc.

Ceea ce este la fel de interesant, sunt cele 2 camere foto (fizic, sunt de fapt 3 camere foto), cea fronatala VGA si cea din spatele aparatului cu care putem face poze in 3D, dar insa nu putem filma. Aplicatia foto ne permite sa ajustam focalizarea si zoom-ul camerei 3D cu ajutorul Circle pad-ului si putem salva pozele pe card SD de 2GB inclus in pachet sau in memoria interna a aparatului.

Camera frontala face poze normale in 2D si este destul de practica. Va puteti face poze si juca Face Raiders: poza fetei voastra va lua o forma 3D si va fi animata la 360 de grade in jurul vostru; scopul jocului este sa va invartiti cu aparatul prin camera si sa va descoperiti fetele in 3D ce trebuie “impuscate”. Inca nu stim, dar e posibil sa fie implementat video calling prin Wi-Fi.

Realitatea Augmentativa

Aceasta tehnologie poate crea elemente virtuale, ca de exemplu personaje, imagini, text, chiar sunete, peste obiectele reale din fața noastra, iar avantajului lui Nintendo este ca le poate face in 3D.

Este un aspect foarte important al consolei care creaza un nou gameplay personalizat de fiecare posesor de Nintendo 3DS. Consola vine cu 6 carticele cu personaje precum Mario sau Link (din Legend of Zelda) ce trebuie puse pe o suprafata plata (covor, masa, birou etc) si, cu ajutorul camerei 3D, sunt virtualizate acele personaje pe suprafata cartonaselor, astfel va puteti plimba cu Mario pe biroul vostru si chiar sa ii faceti poze.

Normal ca exista si jocuri mai interactive de atat, realitatea augmentativa vine un 6 jocuri ce vor virtualiza in mod dinamic anumite personaje si medii pe biroul vostru. Primul joc pe care l-am jucat a fost cu un dragon ce, pur si simplu, a iesit din birou si a inceput sa ne atace, pentru a-l evita trebuia sa ne miscam in jurul lui si sa ii gasim punctele slabe pentru a-l invinge. In cazul acestor jocuri, trebuie sa te misti tot timpul in jurul obiectelor virtuale si nu este nimic repetitiv, de fiecare data poti sa te joci in alt fel si asta este foarte distractiv.

Autonomia bateriei si eShop-ul Nintendo

Folosind-ul numai cu jocuri si poze in 3D consola ne-a tinut 4,5 ore, mai mult decat decent pentru o experienta in 3D de o durata asa mare, iar daca insa am trecut numai pe 2D bateria ne-a tinut aprozimativ 6,5 ore. Avem 2 metode pentru a incarca consola, ori prin cablu ori prin dock-ul ce vine in pachet.

eShop-ul Nintendo a venit cu ultimul update ce a adus si browserul pentru internet, acolo putem gasi si descarca jocuri clasice de pe vremea GameBoy-ului dar si jocuri in 3D.

Street Pass,Pedometru si SpotPass

Nintendo 3DS are si o componenta sociala, si anume Street Pass, sistem activ ce transfera informatii cu alti posesori de 3DS de pe strada. Informatiile constau in noi prieteni (mai bine zis avatar-uri Mii personalizabile), jocuri noi, harti pentru jocuri si comparare scorurilor abtinute in diverse jocuri.

O functie standard a consolei, chiar si cand este in Sleep, este functia de pedometru: pasii sunt transformati in Play Coins cu care putem cumpara jocuri si aplciatii de pe eShop.

SpotPass este o functie ce se conecteaza la hotspot-uri Wi-Fi compatibile ci descarca aplicatii, video 3D si continut in-game bonus. Bineinteles, nu in Romania, aceste hotspot-uri partenere sunt date de AT&T si Best Buy din SUA.

Continut video in 3D

Consola Nintendo poate reda filme in 3D dar nu poate filma. In viitorul apropiat prin ajutorul SpotPass, vom putea descarca trailere, videoclipuri si mici filmulete in 3D, din nou, feature inutil in Romania. Speram sa avem posibilitate la alta modalitate de ne uita la filme in 3D, poate chiar prin eShop sau streaming video.

Acordul de utilizare este aberant si abuziv

In pachetul consolei vin foarte multe carti, carticele si manuale care ne avertizeaza anumite lucruri sau care contin acest Acord de utilizare care, spre surprinderea noastra, este foarte ciudat si abuziv. Citez:

By accepting this Agreement or using a Nintendo 3DS System or the Nintendo 3DS Service, you also grant to Nintendo a worldwide, royalty-free, irrevocable, perpetual, non-exclusive and fully sublicensable license to use, reproduce, modify, adapt, publish, translate, create derivative works from, distribute, perform and display your User Content in whole or in part and to incorporate your User Content in other works, in any form, media or technology now known or later developed, including for promotional or marketing purposes.”

“We also may share such information and any User Content you create with third parties. We may share your PII, Non-PII, and Aggregate Information with third parties to complete your transactions and provide you with advertising and other promotional materials on your Nintendo 3DS System

Adica, cand are chef producatorul, consola se poate conecta absolut oricand la internet, chiar si in Sleep, pentru a trimite toate pozele, videoclipurile, jocurile, setarile, datele cardului de credit, continutul cardului SD catre serverele Nintendo.

Cu acest Acord de utilizare, Nintendo iti poate accesa oricand date personale de pe consola, fara acordul tau, chiar o pot bloca, daca ai schimbat ceva software sau hardware sau nu ai facut update-uri.

Multumim celor de la evomag.ro pentru consola. Nintendo 3DS poate fi cumparat de aici.