Windows Phone 7 este noul sistem de operare mobil de la Microsoft ce inlocuieste Windows Mobile 6.5 . Este un sistem complet refacut cu un design unic ce vine ca alternativa la paradigma impusa de Apple cu iOS si Google cu Android. Este un sistem modern din toate punctele de vedere si reprezinta sansa celor de la Microsoft de a redeveni relevanti pe o piata care a explodat in marime si inovatie de la lansarea primului iPhone in 2007.

Windows Phone 7 s-a lansat in octombrie 2010 in Europa si in Noiembrie in Statele Unite. Se dorea ca lansarea sa faca  un impact in piata inca de la inceput, incat noul sistem a pornit cu 10 aparate distincte pe mai bine de 30 de operatori de telefonie de pe glob. Din pacate ea a fost urmata de probleme de distributie si de hardware pentru multiple aparate, astfel pierzandu-se considerabil din inertia originala si entuziasmul cu care fusese intampinat sistemul.

Desi anuntat ca un update esential ce avea sa vina in ianuarie 2011, NoDo, actualizarea ce avea sa rezolve lipsa unor feature-uri de baza precum copy/paste s-a lasat asteptata 6 luni de la lansarea primelor aparate, devenind disponibila abia acum cateva zile.

In lipsa acestui update noi am considerat Windows Phone 7 ca fiind un sistem incomplet lansat in stare de RC, iar ca atare am decis sa nu-i facem un review oficial pana la lansarea acestei actualizari.

Datorita unei intamplari norocoase am ajuns in posesia sistemului actualizat cu tot cu NoDo asa ca in acest moment putem considera ca sistemul este complet si aceasta este varianta care trebuia lansata pe piata inca de la inceput. Dupa mai bine de 3 luni de teste va prezentam review-ul nostru, tot ce este bun si tot ce lasa de dorit in Windows Phone 7.

 

Interfata

Phone 7 vine cu o interfata complet  diferita fata de ce este acum pe piata, denumita Metro.

Metro se bazeaza pe 3 elemente distincte dar realizarea lui este coerenta si design-ul “curgator”. Primul dintre acestea este ecranul principal. Renuntand la grila de iconite de programe pe care o gasim in toate celelalte sisteme de operare mobile, Microsoft o inlocuieste cu “live tiles”. Adica niste patratele simpliste, fiecare fiind o scurtatura catre o aplicatie, o persoana sau o pagina web. Ideea de “live” consta in faptul ca in aceste patratele fiecare aplicatie poate afisa informatii relevante: numarul de mesaje necitite in cazul email-ului, temperatura actuala in cazul aplicatiilor de vreme etc.

Windows Phone 7 Metro

 

La prima impresie aceasta grila de “placi” ( cum ar fi traducerea directa) poate parea simplista si obositoare dar majoritatea utilizatorilor ajung sa indrageasca conceptul minimalist pe care se bazeaza Metro, oferind o eleganta aparte.

Al doilea element principal ar fi lista de aplicatii. Aceasta este o lista simpla alfabetica cu toate aplicatiile de pe telefon. Cele care nu se afla pe prima pagina, pot fi accesate de aici. Desi am fost foarte sceptici in privinta acestei decizii de design nu e greu sa te obisnuiesti cu ea si fiind alfabetica poate usura mult task-ul de a cauta o anumita aplicatie. Desigur ar fi si mai usor daca am avea o functie globala de cautare in telefon, dar aceasta lipseste din motive complet neintelese.

Windows Phone 7 Metro AplicatiiWindows Phone 7 Metro Aplicatii

Un ultim element principal aici este pagina de cautare, care poate fi accesata apasand butonul dedicat. Foloseste motorul Bing si afiseaza atat rezultate de pe Web cat si unele locale. De exemplu daca incercati sa cautati o cafenea sau ceva asemanator. Din pacate aceasta functie nu functioneaza aproape deloc la noi Bing Maps fiind momentan foarte slab in Romania.

Windows Phone 7 Bing

Inafara de cele mentionate mai sus Metro continua paradigma de design de la Zune: cuvinte incomplete, fundal alb sau negru, simplitate. Dupa ce ne-am obisnuit un pic a devenit una dintre interfetele noastre preferate.

Anumite elemente sunt foarte bine si elegant finisate, dar altele nu sunt deloc si dau impresia ca vin dintr-o versiune beta: de exemplul modul in care se comporta tastatura in modul panoramic cand ramane pe mijlocul ecranului si nu utilizeaza tot spatiul pus la dispozitie. Astfel de contradictii sunt uneori prezente, in unele cazuri mai grave ca in altele. Nu sunt greseli majore dar in mod clar scad calitatea experientei.

 

Functionalitate si Aplicatii

Windows Phone 7 poate face cam ceea ce face orice alt sistem de acest gen. Poti da telefoane, poti face poze, poti trimite mesaje si e-mail-uri etc. Este un sistem inca tanar si astfel ii lipsesc anumite feature-uri prezente in sistemele mature: print screen, partajarea de internet ( tethering), cautarea globala mentionata deja, multitasking-ul real, etc. In mod evident unele dintre aceste lipsuri vor fi rectificate in update-urile urmatoare. Deja stim ca multitasking-ul si suportul HTML 5 vin in toamna. Dar exista si lipsuri care nu ar fi trebuit sa existe: abilitatea de a trimite un SMS unui contact pe alt numar decat cel principal de exemplu. Ne asteptam ca in acest prim update sa fie rezolvate astfel de probleme elementare dar se pare ca echipa MS s-a concentrat pe altceva.

Windows Phone 7  Aplicatii Marketplace

In ceea ce priveste aplicatiile platforma sta destul de bine. Majoritatea aplicatiilor cu adevarat folosite sunt deja prezente, iar cele care nu sunt, sunt toate programate pentru viitorul apropiat. In aceeasi idee Marketplace, magazinul virtual detine deja peste 15.000 de aplicatii si este magazinul cu cea mai mare rata de crestere, aproximativ 100 de aplicatii noi fiind inregistrate in fiecare zi.

O aplicatie careia ii simtim lipsa este Skype iar aceasta cel mai probabil va veni in toamna. Mai ales cu recenta achizitie facuta de Microsoft.

Windows Phone 7 FacebookWindows Phone 7 IMDB

 

Hub-uri si integrare sociala

Windows Phone 7 ia un drum nou in vederea organizarii si implementeaza asa numitele Hub-uri ( noduri).

Sunt 3 astfel de hub-uri, cel pentru contacte, cel pentru multimedia si cel pentru jocuri.

Hub-ul de contacte integreaza contactele din contul nostru Microsoft Live, din Outlook  si din contul de Facebook. Daca dorim putem sa adaugam toate contactele de pe Facebook sau doar sa adaugam  informatiile lor la contactele deja prezente in lista de Live/Outlook. Din pacate posibilitate de a adauga doar anumite contacte direct de pe FB nu este inca disponibila.

Tot in acest hub avem o pagina de update-uri care integreaza News Feed-ul de pe Facebook. Aici putem vedea statusurile si tot ce posteaza prietenii nostri. Ba putem chiar si comenta sau da Like. Ultima pagina de aici este o pagina de Recents unde sunt afisate ultimele contacte cu care am interactionat intr-un fel sau altul – fie ca e prin FB, fie ca i-am sunat fie ca ne-au sunat ei. Din toamna pe acest hub va fi integrat si contul de Twitter exact la fel ca cel de Facebook.

Windows Phone 7 Hub  People Contacte

Al doilea hub este cel Zune – Video + Muzica. Acesta integreaza toate fisierele multimedia aflate pe telefon, fiind practic meniul de zune. Tot aici avem o sectiune History unde vedem ultimele fisiere folosite. De altfel, ce ne face placere este ca acest Hub integreaza si unele aplicatii. Momentan numai Youtube – poti vedea in sectiunea History ultimul filmulet de pe youtube de ex – dar din toamna va integra si aplicatii precum Spotify sau Pandora care vor deveni atunci disponibile.

Windows Phone 7 Zune Hub MuzicaWindows Phone 7 Zune Marketplace Muzica

Ultimul hub, cel de jocuri isi are propria sa sectiune.

 

Xbox Live

Serviciul Xbox Live este integrat direct in telefon. Prin el utilizatorii au acces la avatarul lor, la scoruri si nu in ultimul rand la achievement-urile lor fie ca acestea sunt facute pe telefon – prin jocurile integrate in reteaua Live – fie ca sunt reusite antecedente pe Xbox-ul de acasa.

Acesta este si hub-ul de jocuri. Aici vedem toate jocurile instalate chiar daca nu sunt integrate in reteaua Live. Tot aici putem primi recomandari cu cele mai noi jocuri aparute, si putem fi redirectionati catre Marketplace.

Serviciul in sine este interesant si cand va putea fi folosit cu adevarat pentru multiplayer va face o diferenta mare pentru platforma Windows Phone 7.

Windows Phone 7 Jocuri Xbox

 

Office

Un punct forte care diferentiaza si mai mult WP7 de competitie este prezenta suitei Office. Word, Excel, Powerpoint si OneNote sunt toate prezente. Din pacate, inafara de a deschide orice astfel de fisier, suita nu este foarte utila. Sincronizarea cu Skydrive este limitata la OneNote – cel putin momentan, iar restul aplicatiile sunt foarte limitate in abilitatea lor de a crea documente noi.  Optiunile de organizare si formatare a textului sunt foarte putine, pana si culorile fiind restranse la numai 4. Iar in Powerpoint inca nu putem crea prezentari noi ci doar edita unele deja existente. Transferul de astfel de documente este greoi, metoda e-mailului fiind cea preferata.

Windows Phone 7 OfficeWindows Phone 7 Powerpoint

 

Browser

Browserul integrat este evident Internet Explorer. Versiunea sa exacta nu o stim dar cei de la Microsoft au afirmat ca este o combinatie din versiunile desktop 7 si 8. In toamna se pare va veni versiunea 9 cu suport HTML 5 si accelerarea hardware.

Dar momentan suntem destul de multumiti de micutul browser. S-a descurcat de minune in randarea oricarei pagini – evident atat timp cat pagina nu utilizeaza Flash, Silverlight sau HTML 5. Putem spune ca se descurca mai bine chiar decat versiunile de desktop. Desi nu suporta tab-uri, browser-ul poate deschide mai multe pagini simultan salvand starea fiecareia cand o schimbam sau chiar cand iesim din aplicatie.

Un comentariu negativ aici ar fi ca un numar mare de site-uri nu recunosc inca aceasta versiune ca fiind una mobila si in loc sa afiseze site-urile de tip mobil le afiseaza pe cele complete pentru desktop. Din pacate aici adminii si dezvoltatorii sunt cei responsabili si ei trebuie sa remedieze problema.

 

Youtube

Suportul Youtube pe Windows Phone 7 este foarte slab si nici macar nativ. Trebuie sa descarcati o aplicatie, de altfel foarte limitata pentru a vedea filmuletele de Youtube. Microsoft afirma ca acest lucru este datorat celor de la Google care limiteaza accesul la platforma lor in favoarea propriilor utilizatori.

Exista aplicatii independente, unele foarte bune, pentru a naviga pe Youtube dar cand vine vorba de a vedea filmuletul efectiv toate trebuie sa revina la implementarea atat de limitata a celor de la Microsoft.

Youtube-Windows-Phone-7

 

Camera foto si organizarea pozelor

Sistemul in sine ofera libertate absoluta in modul de setare al camerei foto, dar firmele de hardware au dreptul de a personaliza aceste setari. Astfel cei de la HTC au ales limitarea foarte puternica iar utilizatorii pot face foarte putine setari. Cei de la Samsung au fost in schimb mult mai generosi, si cei cu Samsung Omnia pot face cam orice doresc cu camera lor.

In alta ordine de idei toate telefoanele Windows Phone au un mod de ajunge foarte repede in aplicatia foto, chiar si din ecranul blocat. Ce ni se pare interesant este ce se intampla imediat dupa ce facem poza- si anume ea este sincronizata cu Skydrive si in functie de setari si cu Facebook. Feature-ul, cel putin in privinta Skydrive ni se pare foarte interesant si cu adevarat util. Din pacate daca alegeti sa pastrati aceasta setare pornita riscati sa consumati foarte repede traficul de internet din abonamentul dumneavoastra. De aceea utilitatea este destul de limitata.

Windows phone 7 setari Camera

Pozele sunt organizate intr-un mod banal, ca in orice alt telefon. Pot fi urcate direct pe Facebook sau trimise printr-un e-mail sau MMS. Ce lipseste aici este abilitatea de a selecta mai multe poze si acest lucru devine foarte repede un dezavantaj serios.

Windows Phone 7 Galerie Photo

 

 

Servicii Live

Prin intermediul contului nostru Live avem acces la cateva servicii suplimentare pentru telefonul nostru. In primul rand, in functie de setarile telefonului il putem localiza prin intermediul GPS-ului si turnurilor de retea. Il putem face sa sune, bloca si afisa un anumit mesaj pe ecran sau chiar sterge complet in cazul in care avem informatii sensibile. La fel putem edita lista noastra de contacte si calendarul care ulterior se vor sincroniza cu telefonul. Toate acestea spre fericirea noastra sunt complet gratuite.

Windows Phone 7 Servicii LiveWindows Phone 7 Servicii Live2

 

Sincronizare si actualizari

Orice aparat ruland Windows Phone 7 sincronizeaza folosind Zune pe PC-uri si Windows Phone Connector pe Mac-uri. Sincronizarea in sine se face foarte repede comparat cu iPhone-ul de exemplu, iar partea cu adevarat interesant este ca se poate face direct prin Wifi fara nevoia conexiunii fizice intre calculator si telefon. Daca acesta este bagat in priza si conectat la aceeasi retea ca si calculatorul pe care este instalat Zune, va verifica si sincroniza periodic cu acesta fara ca noi sa trebuiasca sa facem ceva. Un feature foarte util care in multe instante ne face viata mai usoara. Din pacate telefonul nu poate fi folosit direct ca un stick USB, dar acest incovenient se rezolva foarte usor cu un mic hack reversibil.

Motivul pentru care sincronizarea se desfasoara atat de repede este ca telefonul doar transfera date, fara a verifica si a face back-up-uri de fiecare data, precum fac aparatele Apple. Intr-un fel este normal intrucat informatiile noastre importante precum contactele, aplicatiile, etc se sincronizeaza cu contul Live si nu cu un anumit calculator. De altfel acest lucru ne permite sa sincronizam telefonul cu mai multe calculatoare, iarasi un feature foarte util in multe situatii. Singura instanta in care telefonul face back-up complet este in cazul unui update al sistemului de operare.

Pana in acest moment Windows Phone 7 a primit in mod oficial 3 actualizari. Prima, a fost chiar pentru sistemul de actualizare, a doua se numeste NoDo si este update-ul care contine Copy+ Paste plus altele, si ultima actualizare aparuta acum cateva zile se ocupa de niste certificate de securitate compromise.

Urmatorul moment cu adevarat interesant in viata acestui sistem va fi in toamna, cand nu numai ca vor aparea o serie intreaga de telefoane noi, si poate chiar un prototip de la Nokia, dar va fi lansata si versiunea 7.5 denumita Mango ( momentan ne aflam la 7.0.7392).

Windows Phone 7 ActualizareWindows Phone 7 Sincronizare Zune

Incheiere

Windows Phone 7 este un sistem de operare foarte tanar dar plin de vitalitate si intr-o dezvoltare continua. Desi ii lipseste un numar relativ mare de feature-uri acesta scade vazand cu ochii. WP 7 propune o schimbare de paradigma a design-ului si aduce in sfarsit o gura de aer proaspat pe aceasta piata atat de vibranta. Nu este deloc de mirare ca majoritatea analistilor sustin ca acest sistem de operare va ajunge pe primul loc pana in 2015.