robochallenge_poster

Pe 24 martie s-a organizat editia a treia a pasionatilor de robotica in Facultatea de Electronică si Telecomunicaţii din Politehnica. Surpriza de anul acesta este ca au fost 24 de echipe inscrise, fata de editiile precedente unde erau doar 10 sau 11 concurenti.

Acest concurs presupune crearea de roboti autonomi, care sunt programati sa execute actiuni specifice fara a fi controlati teleghidat. Participantii s-au implicat in construirea robotului, prin proiectarea componentelor( de obicei se fac in Autocad), designul robotului, tactica de joc si programarea mecanica si electronica (C sau MATlab) ce il face sa fie independent pe teren.

Tema evenimentul a constat in jocul de sumo, 2 robotii sunt pusi in ring spate in spate la o distant de 10cm, si incerca sa evite sa fie impinsi de robotul oponent in afara ringului (diametrul de 154 cm). Primul robot care atinge suprafata din afara ringului pierde runda. Primul robot care castiga 2 runde din 3 castiga meciul. Robotul care castiga cele mai multe meciuri castiga campionatul.

Pentru a detecta adversarul, robotul este echipat cu senzori IR cu o frecventa de modulatie de 38 kHz , sau senzori TSOP(adica mesaj IR transmis modulat) , dar care sa transmita o codare unica pentru detectarea acestui semnal.

Robotii trebuie sa indeplineasca anumite conditii inainte de a intra in concurs:

-Masa maxima: 3 Kg

-Dimensiuni maxime: 20cm(latime) x 20cm(lungime)

-Extensii de lungime maxima: 20 cm (de exemplu robotii pot fii echipati cu bare cu care pot impinge sau ridica adversarii)

– si cea mai tare : este interzis ca robotul sa lanseze proiectile :))

Echipele care merita mentionate si care au avut cei mai buni roboti sunt: Ucigasul Impiedicat, Zeus, tanki tanki boom boom, 5ticks, Izori(robotul Cisco), sumobot, Megan Fox, Brutus(castigatorul) si B&B(locul 2).