Așa cum menționam într-un post mai vechi (citește aici) router-ul de la o firma mica a crăpat și a fost înlocuit de un Linksys WRT160NL.

Iată deci un mini-review bazat pe experiența pe care am avut-o cu el. Prima problema a intervenit la setare. Softul ce trebuia instalat pe un calculator pentru a configura router-ul a avut probleme și nu vroia să-l identifice așa cum trebuie.
După o resetare totală, am luat-o de la capăt, am schimbat calculatorul pe care softul să fie instalat și totul a mers fără probleme.

Partea de administrare e simplă și intuitivă. Au fost puse la punct toate detaliile, nefiind folosit portul USB pentru moment.

Totul a decurs bine și putem spune că din punctul de vedere al performanței router-ul s-a comportat excelent. Comparativ cu fostul aparat, D-link DIR 600, vitezele de transfer nu au crescut dar nici nu au scăzut. În schimb, au fost conectate mai multe calculatoare ca înainte (atât prin cablu cât și prin wireless) și s-a comportat excelent – perioadele lipsei de conectivitate au dispărut.

Sharing cu WRT-160NL

După câteva luni de zile când totul a mers fără probleme, am decis să folosesc și portul USB cu care vine. în acest sens, plănuiam să conectez un HDD extern la router pentru a putea fi împărțit pe rețea de toată lumea.

Instalarea a decurs destul de bine. HDD-ul a necesitat o formatare pentru a putea fi identificat cum trebuie însă.

La capitolul sharing au existat două probleme. În primul rând, HDD-ul conectat nu mai intră în hibernare/repaus. Asta duce la o uzura în plus degeaba. În al doilea rând, la rețea era conectat un sistem cu Mac OS X și nu am reușit să configurez aparatele pentru ca HDD-ul extern să fie văzut fără probleme și multe setări.

Folosind VLC am reușit cu chiu cu vai să-l accesez și să fac un streaming al unui videoclip HD. Videoclipul s-a văzut foarte bine. Doar în momentele când se punea pauză la videoclip și se relua de mai multe ori se putea observa că există un streaming wireless. Din păcate dupăa aceea nu am mai reușit să repet isprava și am și renunțat la idee.

De 6 luni de zile de când a fost cumpărat, a fost mutat o dată (din motive independente de el), a fost reconfigurat fără probleme și merge fără cusur de atunci. Nu a necesitat niciodată resetare/reconfigurare chiar și după pierderi de curent electric pe perioade scurte sau lungi.

Ca putere de transmisie nu am nici laude și nici obiecții. L-am testat chiar cu un model de Asus mai vechi, și nu reușea să trimită un semnal mai puternic prin mai mulți pereți.

În concluzie, dacă sunteți în căutarea unui router pe care să-l setați și să uitați de el și la care să fie conectate simultan mai multe dispozitive, acest model își duce bine treaba (în cazul meu era 6 calculatoare constant (2 pe cablu) și ocazional încă 2 laptop-uri) pentru bugetul în care se încadrează. Totuși, trebuie să recomand produse mai serioase și mai scumpe daca vorbim de 8-10 calculatoare conectate simultan sau mai mult.

Router-ul poate fi cumparat de aici.