Toata lumea in ziua de azi are foarte multe conturi online. Gmail, Facebook, Twitter, magazine online plus multe multe altele. Si cum bunele practici spun sa nu folosim aceeasi parola pentru toate conturile, ne este din ce in ce mai greu sa retinem diverse variante de parole plus combinatiile cu diverse nume de utilizator.
In ajutorul nostru vine LastPass: un plugin pentru Internet Explorer, Firefox sau Chrome ce are doua functii importante: generator parole si password manager.

LastPass – Generator de Parole

Desi o consider functie secundara, este important de stiu ca poate fi folosit si cu acest scop. Problema este ca aceste parole generate nu vor putea fi niciodata retinute de noi. Astfel, ne bazam prea mult pe soft si devine oarecum problematic cand ne aflam la un calculator public. Ne ajuta interfata web ce poate fi accesata pentru a ne reaminti numele de utilizator si parola specifica unui site. Nu insist prea mult pe acest subiect, asa ca iata un scurt tutorial de la producator:

Password Manager – LastPass

Considerat de multi unul dintre cei mai buni password manageri de pe piata, LastPass ofera foarte multe argumente pro.

– protectie sporita: parola nu este salvata la ei pe servere. In acest mod, nu se pot face atacuri tipice in momentul cand pluginul comunica cu serverul. Encriptarea se face pe calculatorul fiecaruia folosind ultimile tehnologii de criptare
– functie de autocompletare: nu numai ca LastPass permite memorarea numelui de utilizator si a parolei dar are si functie de autocompletare.
– functie de autologare: pentru a ne scuti de un click in plus, lastpass poate autocompleta campurile de logare si se logheaza automat pe orice site salvat
– permite memorarea si altor informatii: cu LastPass se pot memora nu numai parole dar si notite de orice gen

Toate acestea vin in pachetul oferit Gratuit. Mai exista si varianta Premium care, pentru 1$ pe luna, permite schimbul sigur de parole cu prietenii, exportarea si importarea datelor, backup si restore, access universal (inclusiv aplicatii iPhone, Blackberry, Android, Windows Mobile, Symbian si altele) si protectie mai buna impotriva keyloggers si atacuri tip phishing.

In viitor, sunt planificate integrari mai bune cu Windows, sincronizarea site-urilor salvate ca favorite (bookmarks) impreuna cu datele de logare, autentificare biometrica (folosind cititorul de amprente al laptop-ului) si, bineinteles, ultimile masuri de siguranta.

Un tutorial scurt despre cum functioneaza LastPass pentru salvarea datelor de logare pe Gmail.